Доказателство за по-високо ниво на съзнанието

Учени от Университета в Съсекс откриха първото доказателство за съществуването на ‘по-високо ниво’ на съзнанието.

При доброволци под въздействието на психеделични вещества, невробиолози наблюдават продължителна разнородност на мозъчните сигнали, нещо което се приема като мярка за сложността на мозъчната активност. Тази разнообразност от мозъчни сигнали представлява математически индекс за нивото на осъзнатост. Например хората в будно състояние показват по-висок индекс по същата скала, в сравнение с хора в дълбок сън.

Сега за първи път изследване показва индекс на осъзнатост над базовото ниво – над установеното при будно и съзнателно състояние. Предишните изследвания са съсредоточени главно върху по-ниските нива на съзнанието, като по време на сън или под анестезия, така наречените вегетативни състояния. Учените твърдят, че са нужни повече задълбочени изследвания за да потвърдят със сигурност, но въпреки това не крият вълнението си от получените до тук резултати.

Данните от измерването на общата картина на мозъчната активност показват, че под въздействието на психеделични вещества, мозъкът работи много по-различно от нормалното – нервните сигнали са непредсказуеми и разнообразни, за разлика от тези по време на обикновено будно състояние. Изследванията са направени под въздействието на псилоцибин, кетамин и LSD, като и при трите вещества се измерва ‘по-високо ниво’ на съзнание. Това обаче не означава, че психеделичното съзнание е по-добро или за предпочитане пред нормалната осъзнатост, подчертават специалистите. Но резултатите от изследванията могат да са полезни при дискусиите за контролираното въвеждане на подобни вещества за третиране на тежки депресивни състояния.

Изследванията на психеделичните вещества тепърва набират популярност, от части защото могат да ни помогнат да научим повече за съзнанието, и заради потенциално терапевтичните им свойства за различни психични състояния. Последното проучване ни показва какво се случва в мозъка под влиянието на психеделични вещества, изживяване което често се описва като разгъване на съзнанието. Следващата стъпка на учените е да разберат как промяната на специфични информационни потоци в мозъка допринасят за психеделичното преживяване, като халюцинациите например.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *