Древна скална рисунка озадачава археолозите

Новооткрита древна рисунка намеква на учените за една много по-ранна зора на човечеството

Според ново изследване древни пещерни рисунки в Индонезия са на същата възраст като известни праисторически фрески в Европа, което показва, че предците ни са рисували по целия свят преди 40 000 години. Археолозите са изчислили, че дузина очертания на ръце в черниково червено и две детайлни рисунки на животно, описано като нещо средно между прасе и елен, са на възраст от 35 до 40 хиляди години, базирано на разпадането на елемента уран. Това поставя рисунките от Сулавеси, югоизточно от Борнео, в същия период от време като пещерните рисунки, открити в Испания и известна пещера във Франция.

А един от индонезийските отпечатъци на ръка, определян като поне на 39 900 години, е вече най-старата известна фреска на човешка ръка.

Съществуват повече от сто индонезийски пещерни рисунки, откривани от 1950 година досега. През 2011 година учените направили няколко странни образувания по рисунките, които те нарекли „пещерни пуканки“. Установили, че минералните отлагания по стените на пещерите биха направили възможно използването на нови технологии на датиране, свързани с урановия разпад, за да се установи на каква възраст са. Провели тестове на „пуканките“, пораснали по стените на пещерата, за да установят поне минимална възраст. Оказало се, че става дума за близо 40 хиляди години.

Максим Обер, археолог в университета Грифин, Австралия, и провел изследването не може да скрие изненадата си.

„Това не го очаквахме. А и гледайки тези пещерни рисунки, е възхитително колко добре са направени всички детайли по изображенията на животни, особено погледнато през перспективата, че това е рисувано преди 40 хиляди години.“ – казва Обер.

Палеоантрополога Джон Ший от университета Стоуни Брук в Ню Йорк, който не е бил част от изследователския екип, смята, че това е много важно откритие, което променя начина, по който учените разбират древните човешки същества и тяхното изкуство.

„Преди това откритие, учените имаха една европейски центрирана гледна точка за това, как, кога и къде хората са започнали да се занимават с изкуство, а това е важно да се знае, защото изкуството е това, което ни дефинира като видове.“ – казва Обер.

„И така, както мнозина от нас ще срещнат много трудности опитвайки се да прерисуват тези рисунки, така може да се окаже, че хората живели в индонезийските пещери преди 40 хиляди години дори но превъзхождат в това отношение.“ – казва в заключение Ший.