Електромагнитна терапия при мозъчна травма

Електромагнитна процедура възвръща съзнанието при пациенти претърпели различни мозъчни травми. Следи от ефекта се наблюдават до седмица след процедурата.

Тази експериментална процедура дава възможност на пациенти с ‘минимално съзнание’ да общуват отново. След множество повторения на процедурата ефектът продължава до седмица след нея. Резултатите дават надежда на пациенти и семейства, които по един или друг начин са засегнати от различни нарушения на съзнанието. Въпреки тежките мозъчни увреждания пациентите остават съзнателни с дни след провеждане на процедурата.

Минималното съзнание е различно от вегетативното състояние, тъй като пациентите все още могат да изпълняват елементарни команди и имат целенасочено поведение. Процедурата използва постоянен ток за стимулиране на мозъчната активност – tDCS. Всички пациенти участващи в експеримента са диагностицирани с минимално съзнание в следствие от различни мозъчни травми – кислородна недостатъчност или мозъчен удар. Процедурата се провежда чрез поставяне на електроди върху скалпа на пациентите, като за 20 минути се подава напрежение от 2 mA. Процедурата се повтаря 5 дни. Контролната група също получава подобна процедура, но сеансът трае едва 5 секунди.

Пациентите получили процедурата tDCS показват различни нива на значително подобрение, като двама от пациентите възвръщат способността си да комуникират ефективно. Те не могат да говорят, но могат да отговарят на въпроси с раздвижване на различни части от тялото, като езика или стъпалото. Четирима от пациентите показват подобрение едва след една процедура, докато на други им отнема до 4 дни за да покажат значително подобрение.

Учените смятат, че tDCS стимулира NMDA рецепторите, които засилват активността на невроните в зоната на третиране. Това може да не е точно лечение, но може да се счита за стъпка в страни от конвенционалните подходи с медикаменти. Според изследователите, tDCS няма странични ефекти. Всъщност, подобни експерименти са провеждани на здрави доброволци за засилване на умствените способности и подобряване на концентрацията под силен стрес.

Необходими са повече проучвания обаче, за да може със сигурност да се каже, че една такава процедура е напълно безопасна и няма да има странични ефекти в дългосрочен план. По интересното е да се установи дали терапията запазва прогреса с времето или при продължителна излагане ефектът намалява.