Евтин и ефективен метод за извличане на водород

Неефективните и скъпи електроди за отделяна на кислород са основният проблем за масовото производство на водород чрез електролиза, при която вода се разлага на съставните й елементи с помощта на електричество. Учени от Австралия са създали електрод с висока ефективност за разделяне водата на кислород и водород, който има потенциал за използването в индустрията за създаване на чисто гориво. Новата технология е базирана на евтина пяна със специално покритие, което позволява молекулите кислород да се освобождават бързо.

„Нашият електрод е най-ефективният за производство на кислород в алкални електролити, познат до момента. Не е скъп, здрав е и лесен за производство и може да намери приложение в индустриалния разпад на водата.“ – казва професор Чуан Жао от Австралийския университет.

За разлика от предишни електроди, използващи скъпи метали за катализатори, новият електрод е изработен изцяло от два евтини и масови метала – никел и желязо. Електродът представлява никелова пяна, с размер на мехурчетата около 200 микрометра, или два пъти диаметърът на косъм, която е покрита с високо-ефективен катализатор от никел и желязо, няаляващи потребността от електричеството, необходимо за разпада на водата.

Изключително тънкият слой катализатор има пори с диаметър около 50 нанометра.

„Триизмерната архитектура на електрода показва, че разполагаме с огромна контактна повърхност […]“ – споделя Жао.

Производството на водород е бързо развиваща се индустрия, но голяма част от водородът все още се произвежда от фосилни горива като природен газ, петрол и въглища, тъй като този начин е все още по-евтин от електролиза на водата. Водородът е чудесно гориво за захранване на мобилни устройства и двигатели, и запазване на електричество от възобновяеми източници на енергия, като слънце и вятър.