Кинжалът на Тутанкамон е от извънземен метал

Според италиански учени изследващи кинжала открит в гробницата на фараона Тут, металът от който е изработен е с извънземен произход.

Кинжалът е открит напречно на дясното бедро на фараона, през 1925 година от Хауърд Картър, и в момента се намира в музея по египтология, Кайро. Композицията на метала не е изследвана преди, тъй като методите биха го повредили. Днес, с помощта на съвременен преносим скенер, използващ рентгенова флуоресцентна спектрометрия, учените могат да го изследват, без дори да го докосват. Съставът на метала разкрива произхода на кинжала. Желязото от земната повърхност има концентрация на никел от около 4%, а кинжалът на Тут съдържа 11% никел, което съответства по състав на метеоритите сформирали се в ранния живот на Слънчевата система. Доказателството за извънземния произход се затвърждава и от наличието на кобалт – елемент почти изцяло отсъстващ в земните руди, но широко разпространен в метеорити.

Според Дерек Сиърс от центъра за изследвания на NASA, съставът на метала свидетелства за метеоритен произход. Той смята, че би било по-удачно да се направи изследване в лаборатория, но уникалната стойност на артефакта не позволява подобно нещо.

Кинжалът на Тутанкамон е изкован от извънземен метал-3

Разкритията на кинжала с метеоритен произход са интригуващи, но всъщност това не е необичайно нещо. Преди да се развие масово минното дело, металът е бил в недостиг и високо ценен измежду богатите и могъщите. Метеорити са били наблюдавани докато падат и често търсени за да бъдат открити и използвани за оръжия и инструменти. Древните египтяни дори имат специален йероглиф за метал, падащ от небесата.

„Фактът че металните изделия са рядкост означава, че древните хора са събирали метеоритите, дори и през каменната епоха. Не е необичайно за археолозите да намират метал, изработен от метеорит. Дори предполагаме, че по-голямата част от метала в гробниците е с извънземен произход.“ – Сиърс.

Метеоритът послужил за изработването на кинжала на Тут най-вероятно спада към рядък клас метеорити, наречени атаксити. Те са познати с високото си никелово съдържание, и може би някога са били част от ядро на астероид, формирало се при рязкото охлаждане на втечнен метал.

Учените дори смятат, че вероятно са открили конкретния метеорит. След анализиране на състава на 20 железни метеорита, открити в околностите на гробницата, те отделят един, който съвпада по състав с този на кинжала. Метеоритът е наречен Карга, тежи около килограм и е открит на северното крайбрежие на Египет през 2000 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *