Фемто лазери създават реални 3D холограми

Супер бързи и мощни лазери проектират холограма в пространството, която може да бъде докосната и дори усетена.

Холограмата – добре известна технология от научно фантастичните филми. Всъщност Жул Верн описва принципа на холограмата още през далечната 1893-а в „Замъка на Карпатите“. Без холограмата не бихме научили, че Оби-Уан е единствената надежда на принцеса Лея. Но да се върнем в реалността.

Сега изследователите от Digital Nature Group (DNG) са намерили начин, благодарение на лазери, огледала и камери, да се създадат триизмерни интерактивни холограми, съставени от малки точки фокусирана светлина, които те наричат воксели.

Използвайки фемтосекундни лазери (1 фемтосекунда = 0,000 000 000 000 001 секунди), които траят от 30 до 270 фемтосекунди, DNG създават безопасни на допир холограми. Изображенията са триизмерни, с резолюции до 200 000 точки в секунда. Вокселите са светлината, излъчвана от плазмата, която се създава, когато фокусираната енергия от лазерите йонизира въздуха.

Тъй като лазерите работят с такава висока скорост, те са в състояние да реагират в реално време. Устройството работи благодарение на поредица лещи, огледала и скенер, който позиционира огледалото така, че да насочва прецизно лазерните лъчи. Камера под холограмата след това засича взаимодействието с холограмата, и по този начин позволява на вокселите да реагират на докосване.

„Когато се опитате да докоснете изображението, се усеща като шкурка…“ – споделя главният изследовател Юичи Очияи

Това не е първият опит в използването на фемтосекундни лазери за пресъздаване на изображения от плазма във въздуха, казва Чунлий Гуо, професор по оптика и физика в университета в Рочестър. Проучването следва да помогне при проектирането на бъдещи фемтосекундни лазерни дисплеи.

Компанията планира да въведе продукта в масово производство, и да направи технологията достъпна за цял свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *