Фотоволтаик улавя енергията от почти целия светлинен спектър

Учени проектираха и успешно конструираха прототип на фотоволтаично устройство, съставено от различни фотоволтаични пластове, което е способно да улавя почти всичката енергия от спектъра на слънчевите лъчи. Този подход позволява на прототипа да преобразува слънчевата енергия в електричество при рекордните 45% ефективност.

Технологията се различава значително от конвенционалните фотоволтаични панели. Устройството използва архитектура тип CPV – панели с лещи, които фокусират светлината в малка микроскопична точка, където се намира фотоволтаичната клетка. Поради малките размери на активния фотоволтаичен елемент (по-малко от един квадратен милиметър), цената на подобен тип клетки се очаква да бъде сравнително разумна, поне що се отнася до използването на благородни метали.

Около 99% от енергията в слънчевите лъчи достигащи повърхността на земята се намира в електромагнитния спектър с дължина на вълната от 250 nm до 1500 nm. Но дори и най-ефективните съвременни слънчеви панели не са способни да усвоят цялата енергията от този спектър. Поради многослойната технология използвана в новото фотоволтаично устройство, докато светлината преминава през различните фотоволтаични пластове, 45% от нея бива успешно превръщана в електроенергия. За сравнение, най-добрите конвенционални слънчеви панели абсорбират и преобразуват ефективно едва до 25% от слънчевата енергия.

Производството на текущия прототип е изключително скъпо, поради редките материали и липсата на индустриализирана технология за отглеждане на специфичните кристали. Но с демонстрираните постижения, изследователите ни показват къде са границите на ефективност при фотоволтаичните технологии и в каква посока трябва да се насочи индустрията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *