Фотоволтаиците на бъдещето – фотосинтеза

Нов пробив в разбирането на процеса на фотосинтеза може да доведе до създаването на фотоволтаиците на бъдещето.

За първи път изследователите успешно измерват в детайли потока на слънчева енергия в различните части на фотосинтезиращ организъм. Резултатите от проучването бележат първите стъпки, които могат да доведат до разработването на фотоволтаична технология, която да използва слънчевата енергия много по-ефективно.

От около 50 години учените знаят, че процеса на фотосинтеза не се случва на същото място, което абсорбира слънчевата светлина. Това което не се знаеше е, по какъв начин, и по какви пътища се транспортира слънчевата енергия до органелите, които я превръщат в използваема за организма субстанция.

„Дори най-добрият фотоволтаичен панел не може да бъде сравняват с това, което природата използва за усвояване на слънчева енергия. Поради тази причина, всяко знание в областта може да бъде полезно за разработването на по-ефективни соларни панели.“ – Donatas Zigmantas от Lund University, Sweden

Екипът на Donatas Zigmantas успява да наблюдава пътищата, по които суровата слънчева енергия се транспортира между клетъчните органели, и дори в самите органели. Така за първи път учените наблюдават връзката между различните компоненти в клетката, участващи във фотосинтезата.

Фонтосинтезата и фотоволтаиците на бъдещето-2

Резултатите показват, че ефективността на пренос на слънчева енергия е много по-висока в хлоропластите, отколкото между тях и другите клетъчни органели. Ефективността на фотосинтезата е ограничена единствено от преноса на светлината между хлоропластите, а самият процес на фонтосинтеза в хлоропластите няма аналог, от гледна точка на ефективността.

„Открихме пътищата и факторите, които могат да са причина за задръстването им, от там и да възпрепятстват целия процес на фотосинтеза. В бъдеще това знание може да се използва за създаването на съвършените фотоволтаични ситеми.“ – Donatas Zigmantas

За сега това е първото такова проучване, ще мине време и ще бъдат направени още доста изследвания в областта преди да видим практичен резултат.

„В бъдеще, може да се разработят системи на молекулярно ниво, които да събират, съхраняват и транспортират слънчева енергия до соларната клетка.“ – Donatas Zigmantas

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *