Гъсеници хапват найлонови торбички – решение за пластмасовите отпадъци

Когато човек няма представа какво да прави с един от най-големите замърсители на модерния свят, природата намира своите начини и ни показва, че все още има надежда.

Учени откриха по случайност, че специално отглежданите за рибарска стръв гъсеници могат да разграждат полиетилен: един от най-устойчивите и широко използвани пластмасови материали, от който се правят и найлоновите пазарски торбички. Звездата на събитието е восъчният червей, ларвата на често срещано насекомо в Европа – молецът Galleria mellonella. В дивата природа този вид живее като паразит в пчелните колонии. Молеца снася своите яйца в кошера където ларвата се храни с восък, от там и името.

Откритието е направено по случайност, когато част от ларвите са преместени в найлонова торбичка за да бъдат транспортирани от кошера до лабораторията. В крайна сметка торбичките се сдобили с множество дупки. Така започва и същинското изследване. Около сто восъчни червея се поставят в найлонови торбички от английските супермаркети. Първите дупки се появяват след само 40 минути, а след 12 часа 92 mg от масата на торбичките са усвоени. Според учените, темпото на деградация е изключително бързо в сравнение с други подобни изследвания, например вид бактерии разгражда пластмаса със скорост от едва 0.13 mg за ден.

Учените се надяват да открият ензима участващ в този процес, така че ако е само един, той може да бъде създаден в лаборатория и да се използва в по-големи мащаби. Полиетиленът се използва широко във всякакви опаковки и съставлява около 40% от пластмасовите отпадъци. И дори да е един от най-трудноразградимите материали, изглежда природата намира своите начини.