Големият взрив може да е бил просто голям отскок

Ново стара теория за ранната вселена подсказва, че тя може да е започнала „началото“ си от, по-стара колабираща вселена.

Вселената се разширява, и това е факт. И на тази презумпция се основава цялата теория за Големия взрив. Но дали винаги е било така? Учените дълго време обсъждат дали вселената винаги е била в това състояние, на разширяване. Според някои учени, вселената може да е преминавала през различни периоди на разширяване и свиване, а сегашното разширяване да е просто момента фаза.

Тази идея е описана в така наречената теория за „Големия скок“, от 1922 година, но така и не става популярна – поради неспособността си да обясни как вселената преминава от едното състояние в друго.

Днес, доктор Steffen Geilen от Кралския колеж в Лондон смята, че Големият скок е един възможен сценарий. Космически наблюдения показват, че в началото си вселената може да е изглеждала по същия начин – физическите закони да са работили и на степен много по-ниска от атом. Този феномен е познат като конформна симетрия.

Но днес това не е така. Частици, по-малки от атом, имат много по-различно поведение от макрообектите, и симетрията е нарушена. Субатомните частици се влияят от законите на квантовата механика. Без квантовата механика, атомите биха се разрушили с времето. Електроните, обикалящи около ядрото на атома, биха загубили енергия и колабирали върху него. Именно действащите законите в квантовата механика пречат това да се случи.

Големият взрив може да е бил просто Голям отскок2

В ранната вселена, ако всичко е било невероятно малко, е възможно да са действали единствено законите на квантовата механика. Ефектите на квантовата механика биха предотвратили колабирането и унищожаването на вселената в период, познат като „Голямото свиване“. Вместо това, вселената би отскочила – преминаване в състояние на разширение, без да се разрушава.

„Квантовата механика ни спасява от разрушение. Тя предпазва съществуването на атомите, така че може би е спасила и ранната вселена. Законите на квантовата механика отричат каквото и да е агресивно начало или край, като Голям взрив и Голямо свиване.“ – обяснява Steffen Geilen

С тези идеи Гайлън се заема да състави математически модел на това, как вселената е еволюирала.

Сегашният модел на вселената допуска, че всички съставки са формирани в ранната вселена. Идеята на Гейлън не противоречи на това. Факт е, че вселената е пълна с радиация, тъмна материя и тъмна енергия, с нищожно количество материя.

„Голямата изненада идва от факта, че можем да опишем ранните моменти, разширението на вселената, чрез квантова механика. Само е необходимо да предположим, че в онзи период вече е имало налична материя. При този модел Големият взрив е по-скоро „отскок“, при който едно предишно свиване преминава в разширяване.“

На учените предстои да изследват как този модел може да се приложи към прости структури на вселената, като галактиките. Разкритията предлагат нови идеи за възникването и еволюцията на вселената.

  1. … ама, ето че май се доближаваме до Ведантата… там се говори за пулсираща вселена… денят и нощта на брахма …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *