Google и Telenor ще доставят RCS в Европа

Новото поколение съобщения с богато съдържание RCS, които ще заместят текущите SMS и MMS, ще бъдат представени в Европа и Азия съвместно с Telenor.

Google интегрират RCS (rich communication services) съобщенията в своето месинджър приложение с ново име Android Messenger. Днес разбираме, че в стремежа си да популяризират новия стандарт, Google са сключили договор с Telenor за пласиране на услугата в Европа и Азия.

Потребителите на Теленор, които получат поддръжка на RCS, ще трябва просто да инсталират Android Messenger приложението за да се възползват от новата услуга. RCS е технология която се поддържа от оператора, която според мнозина е следващата революция в телекомуникационните технологии след SMS и MMS. Новият стандарт ще добави функции като групови чат стаи, споделяне на изображения с висока резолюция, и разбира се текстови съобщения с дължина над 160 символа.

Според информацията в блога на Google, RCS ще получим и в България. Държавите, които ще получат услугата чрез Telenor са: Норвегия, Дания, Швеция, Унгария, Черна гора, Сърбия, България, Пакистан, Мианмар, Бангладеш, Тайланд, Малайзия и Индия. От Google се надяват скоро да включат и още държави.

Интеграцията на RCS от Google се базира на технологията Jibe. На теория би трябвало да е съвместима с други имплементации на стандарта.