Пуснаха първите 20 милиона стерилни комара

Научно-изследователската компания Verily, която е собственост на Alphabet (формално Google), пуска милиони мъжки комари третирани с естествено възникнала бактерия, която причинява стерилитет при заразените комари.

Изследователите от Verily създават робот и автоматизирана лаборатория, които позволяват на учените за седмица да отглеждат около милион стерилни мъжки комари. Те са заразени със срещаната в природата бактерия Wolbachia. Лабораторията използва специални алгоритми (с помощта на ИИ) и автоматизирани процеси, които повишават продукцията многократно.

Първата група от 20 милиона стерилни комари заразени с ключовата бактерия, вече са пуснати във Фресно, Калифорния.

Октомври месец миналата година, от Verily обявиха, че ще насочат усилията си в борбата с денга треската и вируса Зика. Така те създават автоматизирана лаборатория, която е способна да селектира само мъжки комари, тъй като те не жилят хора. А заразяването им с бактерията Wolbachia ги прави стерилни, неспособни да оплодят яйцата на женските.

По-интересното обаче е, дали бактерията Wolbachia, която причинява стерилитета, ще се разпространи и при други мъжки комари в природата, редуцирайки изцяло популацията на вида. Както вече споменахме, това е първото по рода си и по мащаб манипулиране на биологична система.

Очакванията са, че бързият отговор на лабораторията ще изиграе ключова роля в ограничаване разпространението на потенциално смъртоносните вируси. И други лаборатории са пускали модифицирани комари, но технологията на Verily позволява създаването на огромно количество комари за кратък период от време.

„Ако наистина искаме да помогнем на хората по света с коварните вируси, ние трябва да можем да произвеждаме огромно количество комари, които да разпространим в засегнатите раьони, както и да можем да наблюдаваме популацията им с минимални средства и усилия.“Linus Upson, Главен мениджър на Verily

Следващата популация комари ще бъде освободена в Австралия. Модифицираните комари на Verily са под регулацията на EPA и попадат в категорията микрообиологичен пестициден контрол. Според проучване на агенцията от 2016 година, модифицираните по този начин комари не представляват опасност за други биологични организми и системи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *