Градските дървета поемат въглерод колкото тропическите

Още една причина за опазването на градските дървета.

Голямата концентрация на хора в бързо разрастващите се градове води едновременно до промяната на климата и до повишаване на уязвимостта на селищата към климатичните екстреми, продукт на глобалното затопляне. Но дърветата в големите градове по света могат да съхранят въглерод, колкото и тропическите гори и джунгли.

Това не е първото проучване за смисъла от дърветата в градската среда. Други изследователски екипи вече са подчертали неведнъж стойността на зелената завеса сред претъпканите градски улици. Едно проучване изчислява, че мегаполисите се радват на около 500 млн. долара годишно повече в бюджета си, само ако имат дървета и сенчести паркове по улиците. Друго проучване сочи, че зеленината из кварталите съответства на цените на недвижимите имоти.

Сега лондонски изследователи докладват, че са използвали LiDAR данни (метод за лазерно измерване) и са изчислили въглерода, съхраняван в общо 85 000 дървета в една област в Лондон – квартала Камдън. Те открили, че парк като Хампстед Хийт съхранява до 178 метрични тона въглерод на хектар. Това е сравнимо със 190-те тона, които обикновено се съхраняват в един хектар тропически гори.

Заключението на изследователите е, че дърветата имат огромна стойност и в градски условия: осигуряват сянка, намаляват градското затопляне, съхраняват водата в почвите, филтрират въздуха и предлагат местообитание за различни видове. Само капацитетът на дърветата за въглеродно съхранение се оценява на 6,3 милиона долара годишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *