Графенът извлича енергия от въздуха

При експериментите с водородни клетки използващи мембрани от графен се наблюдава ценен страничен ефект – извличането на водород от атмосферата.

В търсене на свободна и чиста енергия, учените обръщат все по-голямо внимание на графена – сравнително нов, набиращ все повече популярност материал, притежаващ някои изключително интересни характеристики. Графенът е известен със своята здравина, електро-проводимост и невероятна термо-проводимост.

Какво е графен?

Това е най-тънкият познат на учените материал. По-конкретно, той е около един милион пъти по-тънък от хартията. Именно поради тънкостта си е обявен за двуизмерен от някои учени. На атомно ниво, графенът се състои от един единствен слой въглеродни атоми. Тези въглеродни атоми са свързани в повтарящ се модел, във формата на шестоъгълник.

Въпреки, че е невероятно тънък, графенът е изключително здрав. Този невероятен материал е сто пъти по-здрав от стоманата. В допълнение, графенът провежда електричество и топлина по-добре от всеки друг познат на учените материал.

Друго интересно свойство на графена е, че е много пластичен, и поради това може да бъде усукван и извиван, разбира се, до известна степен, без да се счупи. Тази характеристика на графена го прави идеален да се използва за покритие на всякакви повърхности.

Графен и горивни клетки

Способността на графена да провежда електричество, превъзхождайки всеки друг метод, е причината учените да го изучават като материал за свободна и чиста енергия. Според учените графена позволява на електроните да се движат двеста пъти по-бързо, в сравнение със силиций.

[quote]В съвременните водородни горивни клетки се експлоатират стремителните сили между водорода и кислорода, където чрез протонна мембрана се отвеждат протоните от реакцията на сливане на двата елемента за да се създаде електродвижещо напрежение. За максимална ефективност на процеса дебелината и избирателната пропускливост на мембраната трябва да са оптимални. Според учените това лесно може да се постигне с използването на графен.[/quote]

При експериментите с водородни клетки използващи мембрани от графен се наблюдава ценен страничен ефект, а именно – извличането на водород от атмосферата. Така се стига до предположението, че съществува възможност графен да се комбинира с горивни клетки за създаване на мобилни генератори на електричество, захранвани единствено от водорода във въздуха около нас.