Homo Evolutis – Бъдещият човешки вид

Много скоро homo sapiens ще е в историята, новият човешки вид ще се казва homo evolutis.

Еволюцията на хората е нормално явление. Всичко в природата претърпява изменения и се развива, а човека не е изключение. И през хилядолетията сме достигнали не само върха на хранителната верига, ами и сме завоювали господстващо положение над всичко живо и неживо. Факт е, че не сме спрели да се развиваме, дори напротив – ускоряваме темповете, според доктор Кадел Ласт, антрополог, който очаква скок в нашата еволюция.

Според него, а и други антрополози, човечеството ще е променено през 2050 година, не след хилядолетия. Променено изцяло, като нов вид, като средната продължителност на живота би била 120 години. Фактите поддържат тези прогнози, като например публикации от типа на „40 е новото 30“, и „нова кариера на 50“.

Учените обясняват, че човечеството се стреми към по-дълъг живот и по-бавни темпове на живот. Термини като „биологически часовник“ ще изчезнат, тъй като вече е факт, че бременност на дори преклонна възраст е не само възможна, но и приемлива. 62-годишна жена в Русе преди години роди здрави деца. Бийонсе, Шакира и Анджелина Джоли раждат деца на по четиридесет и кусур години и всеки намира това за нормално. Тези жени биха били мъртви на тази възраст само преди 50-60 години. С помощта на медицината, изобретена буквално от нас, ние даваме тласък на собствената си еволюция, правейки съществуването и оцеляването си приоритет от първостепенно значение. С помощта на хирургия, диети, ботокс, правим следите на времето по тялото си незабележими, създаваме изкуствени крайници и органи. София Лорен отбеляза осемдесетия си рожден ден изглеждайки великолепно.

Тенденцията е, че продължителността на живота се увеличава. Никой вече не се жени на 20 години, никой не ражда на 20 години, което се е смятало за твърде късно само преди 50 години. През 30-те години средната продължителност на живота в Испания е била 35 години. Днес е 85 години. В резултат на развита медицина, липса на война, както и по-добра грижа за войниците в случай на война. Това прави идеята всеки от вас да доживее щастливо стогодишнина направо реалност.

Вселената започва развитието си буквално от нищото преди около 15 милиарда години. От създаването на първия облак от прах, който станал първата планета, до първото слънце и първите микроорганизми, които еволюират, за да станем това, което сме, оцелявайки пет глобални изтребвания, като ледената епоха. А защо се е получило така? Как само хората (и крокодилите, да не забравяме), са преживели всички природни катаклизми, включително наводнения, оставяйки само около две хиляди от нас живи?

Именно еволюцията и момента на развитие е виновна за съществуването на всеки, четящ това. Известни са 29 различни степени на развитието ни, като се откриват и нови форми всяка година. Въпросът е как имаме само един вид хора, след като имаме стотици подвидове всичко друго. Нормално в природата съществуват няколко разновидности на всеки вид.

Ние сме съществували заедно с други видове и едновременно, като кроманьонци и неандерталци, като най-познати, но всъщност са били осем разновидности, от които очевидно само най-добрият е доживял.

Според учените генетичната разлика между днешния човек и неандерталеца е 0,004 %. Изненадващо, но гените, които ни различават, са само тези отговорни за оплодителната способност на мъжкия, миризмата и кожата. Оказва се, че минимални подобни разлики променят страшно много.

Подобни естествени генни мутации например са се случили преди десет хиляди години около Черно море, които са довели до съществуването на синия цвят на очите. А в днешно време, след разгадаването на човешкия геном картината става още по-достъпна. Оказало се, че всеки златен олимпийски шампион при мъжете е носител на гена 577R. Това повдига въпроса за генно модифицирани състезаващи се хора, както и определянето на победител чрез прост ДНК тест.

2050 година

Не е толкова далече времето, когато ще можем да модулираме поколенията си. Основно за да избегнем генетични заболявания първоначално, а след това и за да имаме русо бебе. Колкото и да се оспорва подобно нещо, то ще стане факт, така, както се оспорваше клонирането, а днес настроенията са доста по-различни. Вече с проведени успешни експерименти с една например кожна клетка, от която се произвежда стволова клетка, от която – каквото си поискате. Проведен е и опит, при който с помощта на ретровирус учените са успели да запаметят мозъчните процеси на мишки, пресъздавайки паметта им. По този начин бихме могли не само да създадем свое ново тяло, но и да прехвърлим спомените си там, че и чужди спомени, ако искаме. Ето, че доста филми се оказват напълно реални.

Човешкия мозък е процентно най-голям от този на всички други видове. Но ние не спираме дотук, за нас граници няма. Нашият мозък продължава да се развива с ускорени темпове. Едно от доказателствата е увеличението на деца с аутизъм с 80% за последните десет години. Аутизма е заболяване, характеризиращо се с хипер реактивност и хипер памет, като страдащите от него в доста случи са гении в някаква област, но са в невъзможност да общуват с външния свят.

Друго доказателство за това колко бързо се променяме, е информацията, която ни залива. Днес, всеки ден се налага да обработваме в мозъците си информация, която е равна на достъпната информация за човек за целия му живот през 50-те. Мозъкът ни работи на пълни обороти, паметта ни се подобрява, просто защото ни се налага.

Друга теза за естествена генетична промяна е глобализацията и възможността да пътуваме на всякъде, да срещаме хора, които искаме, а не само съседите си. На всеки е ясно, че модели се женят за футболисти, Брад Пит за Анджелина Джоли, Алекс Сърчаджиева за Иван Ласкин и т.н. По същия начин се намират един друг и гениите – просто общуват в една среда и имат възможност да се намират едни други. И поколението вече е ГМО един вид, живота му е определен. Без дори да споменаваме смесените и интерконтиненталните бракове, което е вече ежедневие, и от които поколението взима най-доброто и от двете страни.

Homo evolutis

 

Това е новият човек. Той ще бъде тук много скоро, може би вече дори е роден. Нашите внуци ще бъдат от този вид, вече не сме homo sapiens. Не само мислим, но и прилагаме мислите си на практика. Новите хора няма просто да с по-умни – всеки знае, че „днешното поколение“ знае много повече. Homo evolutis знаят какво и как, и основна задача е да стимулират еволюцията както на самите себе си, така и на всичко останало около тях. Като пандите. Така, с огромен скок в еволюцията, предизвикан от самите нас, ще имаме панди и коали во веки веков, а ние гордо ще носим титлата венец на природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *