Имунната и нервната система се регулират взаимно

Всички смятаме, че сме уникални, независими индивиди, и държим живота си в ръце. Но ново проучване разкрива доказателства, че поведението ни и дори характера могат да бъдат повлияни от нещо напълно неочаквано – имунната система.

Учените откриват, че чрез изключването само на една имунна молекула при мишки, това води до изменения в поведението на животните и взаимоотношенията им. Jonathan Kipnis от медицинския университет във Вирджиния смята, че ясно е показал, че минимална промяна в работата на имунната реакция към патогени може да предизвика анти-социално поведение у животните. Възстановяването на молекулата води и до възвръщане на нормалното поведение.

„Звучи странно, но може би ние сме просто многоклетъчни бойни полета на две древни сили: имунната система и патогените. Част от личността ни може всъщност да бъде определяна от имунната система.“ – казва Kipnis.

Молекулата, за която става дума, се нарича Interferon gamma, и се освобождава от имунната система при досег с патоген, като вирус или бактерия.

През 2015 година именно Kipnis и колегите му откриват кръвоносни съдове, които свързват директно мозъка с лимфната система. Тази връзка обяснява много неща – години наред учените предполагат, че състояния като депресия, аутизъм и шизофрения по някакъв начин се задействат от имунен отговор. Kipnis отива дори още по-далече и развива хипотезата, че различни инфекции и патогени могат да предизвикат специфичен имунен отговор, който да намери отражение в нервната система.

„От еволюционна гледна точка, имунната система има причина да управлява поведението ни, особено когато става въпрос за социална активност. – казва Kipnis.

При опитите с мишки, учените изключват имунната молекула interferon gamma, за да открият, че при всички екземпляри тази молекула е жизненоважна за нормалните социални взаимоотношения.

  • Блокирането на молекулата води до претоварване на мозъка, и мишките губят желание за взаимоотношения с други мишки.
  • Възстановяването на молекулата възвръща нормалната работа на мозъка, и мишките възобновяват предишната си активност.

Добре е да не забравяме, че изследването е проведено върху гризачи. Наблюдаваме едва първите стъпки в тази посока, разбиране на връзката между имунната система и нервната система, необходими са допълнителни проучвания.