Имунни клетки стабилизират сърдечния ритъм

Учени откриха неочаквана функция на имунните клетки в тъканите на сърцето – макрофагите засилват електрическите импулси в сърдечния мускул.

Клетките на имунната система – макрофагите, които обикновено пазят тялото от нашественици, изглежда спомагат за поддържането на постоянен сърдечен ритъм. В изследване проведено върху мишки, учените откриват че имунните клетки спомагат протичането на електрическите импулси в мускулната тъкан. Заедно с кардиомиоцитните клетки от мускулната тъкан на сърцето, те работят за поддържането на стабилен и силен сърдечен ритъм. Отдавна се знае, че здравото сърце приютява множество имунни клетки, но до сега не беше известно каква е тяхната роля в него.

Кардиомиоцитните клетки притежават положителен заряд по повърхността, заради неравномерното разпределение на йоните. Когато кардиомиоцитна клетка получи сигнал от съседна клетка, поляризацията се променя и това моментално кара клетката да се свие и да предаде сигнала към следващата такава.

Благодарение на макрофагите, проводимостта на системата е по-надеждна и по-бърза. Учените откриват макрофаги и в кардиомиоцитните възли при човек, но все още не знаят дали те имат същата функция както при мишките. Следващата стъпка ще е да проверят това, и ако се потвърди, може да се окаже, че сърдечни проблеми като аритмията се дължат на имунен дефицит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *