Интелигентните хора имат големи мозъчни клетки

За първи път IQ се свързва с размера и ефективността на невроните.

Холандски изследователи откриха възможна нова биологична основа за интелигентност: хората с по-висок коефициент на интелигентност изглежда имат по-големи неврони, и мозъчни клетки, които са в състояние да издържат на по-чести електрически импулси, отколкото при хора с по-ниско IQ. Тези открития разширяват списъка на възможните биологични фактори, отговорни за интелекта.

Докладът от изследването е достъпен на сървъра на bioRXiv и обяснява връзката между IQ и клетъчната структура на мозъка в малък брой изследвани хора. Екипът изследва здрава мозъчна тъкан от 35 пациенти, на които им предстояла мозъчна операция. Преди операцията направили и тест за интелигентност.

Пробите от мозъчна тъкан за взети от темпоралния лоб на мозъка, който участва в обработката на сензорната информация, запазването на спомени и езиковото разбиране. Екипът открива, че размерът на невроните корелира добре с резултатите от тестовете за интелигентност. Но не само това – тези по-големи клетки имат повече дендрити, връзките с други неврони, и са по-дълги.

Екипът също така тества способността на тези неврони да предават електрически сигнали. Те са използвали ток с различни честоти, за да търсят взаимовръзки между IQ и поведението на клетките. Невроните от тези с по-висок коефициент на интелигентност се справят по-добре с по-високи честоти, отколкото тези с по-нисък коефициент на интелигентност, чиито неврони (се изморяват) стават по-бавни, докато честотите се увеличават.

Изследванията показват, че по-големите клетки, с по-дълги и по-многобройни дендрити, са способни да се справят с по-чести сигнали, дават възможност на хората да обработват информацията по-бързо. Това предимство на скоростта се наблюдава в реакционното време и се измерва чрез тестовете за IQ.

Това изследване е изключително интересно, но няма да е последното – за първи път е открита биологична особеност, която се свързва с високата интелигентност. Но на първо място, 35 души са много малко, за подобно проучване. От преди това се знае, че плътността на сивата материя имат общо с по-високата интелигентност. Но генетиката също може да играе роля, и не е ясно дали тези биологични фактори са причина или последица от по-високата интелигентност.

Освен това, когато става въпрос за оценка на интелигентността със стандартизирани тестове, е добре да се помни, че това, което е в главите ни, не е от единствено значение. Други фактори, като здравословно състояние, образование, възпитание и житейски опит, играят важна роля за резултатите от подобни общи тестове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *