Любопитни факти за Земята

Земята изглежда огромна, стабилна, перфектно създадена за нас, но това е само една гледна точка от повърхността на тази летяща с огромна скорост скална маса в космическото пространство.

Земята сме приели за даденост и я възприемаме като част от пейзажа, част от живота. Но ако погледнем нещата от една друга перспектива, през очилата на науката, ще осъзнаем че нещата не са толкова прости. Живеем на тази въртяща се с голяма скорост скала, отделени от враждебния космос чрез тънък слой кислород и азот и сме изцяло зависими от нея. Но какво всъщност знаем за Земята?

Ето някои интересни факти по случай “Денят на Земята”, който празнуваме на 22-ри Април през всичките 23 часа 56 минути и 4.091 секунди.

 • Съществуват различни методи да измерим времето за което Земята обикаля Слънцето, но ако предположим, че това се случва за ПИ х 10 милиона секунди ще се разминем само с половин процент.
 • Земята има обем от един трилион кубични километра. Да си представим куб висок 1 000 км, широк 1 000 км и дълъг 1 000 км. Какво ще кажете за трилион от тях – да, това е Земята.
 • Земята има маса от 6 000 000 000 000 000 000 000 000 кг, или, ако предпочитате 6 сикстилиона тона. Това тежи някъде около, ами всъщност нищо. Масата показва колко материя обектите притежават, но тежестта се определя от това колко силно гравитацията претегля материята. Земята е космическо тяло в орбита около Слънцето – постоянно “си пада” свободно към него?!
 • Земята не е перфектна сфера. В следствие на центробежните сили от въртенето е сплескана малко на полюсите. Диаметърът през полюсите е 12 713.6 км, но през екватора е 12,756.2 км. Разликата от 43 км се изразява само в 0.3 процента – може да се каже, че сме много близо до перфектната сфера.
 • Не само че е сплескана, ами гравитацията на Слънцето и Луната я деформират още повече. Земята има подутини! В океаните водата може да се издигне с около един метър над морското равнище благодарение на Слънцето и Луната. При приливи и отлива разликата достига 50 сантиметра. Дори атмосферата се деформира според това дали е нагрята през деня или охладена през нощта.
 • Няма физическа граница при която атмосферата свършва и започва космоса – просто въздухът изтънява с по-голямата височина. Но тъй като обичаме дефинициите е прието, че космосът започва след 100 км височина. Ако се издигнем на такава височина, официално сме Астронавти.
 • Диаметърът на Луната е една четвърт от този на Земята, което веднага я квалифицира като най-големият естествен спътник в Слънчевата система спрямо планетата на която принадлежи.
 • Луната е доста по далече от колкото изглежда. Ако Земята е с размери на баскетболна топка, Луната ще е с размерите на тенис топка. Разстоянието по между им ще е 7.4 метра.
 • Атмосферата на Земята е прозрачна за много малка част от електромагнитния спектър, именно видимата светлина. По голямата част като инфрачервени, ултравиолетови, рентгенови и гама лъчи биват възпрепятствани. Последните и без това са вредни за нас, едни повече – други по-малко.
 • Земята се затопля. Може и да няма нищо общо с нашата дейност, но е факт. Свиквайте!
 • Имаме си около 200 кратера от удари с космически тела. Луната има милиони такива. Земната атмосфера пречи на много от телата да достигнат повърхността, а пък водата и атмосферните условия са заличили някои от най-старите кратери.
 • Астероидът 2010ТК7 (около 300 метра диаметър) споделя една и съща орбита със Земята и въпреки това никога не е бил опасно близо – ?!
 • Земята обикаля Слънцето по елипсовидна орбита. Траекторията е леко променлива поради влиянието на другите планети, но може да се каже, че най близката точка от Земята до Слънцето е 147.1 милиона км , а най-далечната 152.1 милиона км – разликата е само 3 процента.
 • Ако съберем всичката вода на Земята в една единствена капка, тя ще бъде с диаметър по-малко от 1 400 км.
 • Земната атмосфера тежи около 5 000 трилиона тона.
 • Земята е единствената планета във Вселената за която знаем, че има живот – надяваме се това да се промени съвсем скоро.

Земята изглежда огромна, стабилна, перфектно създадена за нас, но това е само една гледна точка от повърхността на тази летяща с огромна скорост скална маса в космическото пространство. Ако погледнем от околоземна орбита, вече не изглежда толкова неразрушима. В дълбокия космос пък не сме нищо повече от една едвам доловима точица. А за да видим нашата планета от най-близката звезда със съществуващите технологии ще бъде непосилна задача.

Тепърва започваме да откриваме планети като Земята и със сигурност може да се каже, че има милиарди като нея, чакащи да бъдат открити. Но това, че си приличат, не ги прави наш дом. Всичко, което е съществувало; което е писано в учебниците и древните книги; цялата история на човечеството и всички ваши спомени, всичко това, се е случило на този малък къс скала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *