Любопитни факти за човешкия мозък

Знаете ли, че…

  • Приблизително 10% от времето през деня използвате мозъка си осъзнато, а през останалото време направо си го карате на автопилот.
  • Около 70 000 е средният брой мисли прелитащи в главата ви за един ден. Не е лоша идеята да ги подбирате внимателно.
  • 67% от състава на мозъчната тъкан е мазнина – като изключим водата, която пък е 70% от целия мозък. Това мазно нещо е миелинът, изолиращата обвивка на всеки неврон. Яденето на мазна риба, зеленолистни зеленчуци, зехтин, авокадо, семена и ядки попълват нуждите на организма от мастни киселини за поправка на невроните. Недостигът на мастни киселини причинява депресии и има пряка връзка с развитието на заболявания като “Паркинсон” и “Алцхаймер”.
  • Слушането на музика създава нови връзки в мозъка и заздравява вече съществуващите. Музиката буквално променя структурата на мозъка ви. Само можем да гадаем какво чалгата прави с него.
  • Всяка секунда, независимо от мозъчната активност, 25% от енергийните потребности на тялото в покой се полагат на мозъка – от еволюционна гледна точка, това, че притежавате мозък си е доста скъпо удоволствие. Използвайте го разумно… или най-малкото: поне го използвайте.
  • Друго изследване показва, че  поради намаляване нивата на глюкоза в мозъка, човек по-трудно отказва или казва “не”. Това се дължи на психическата умора. Следващият път, когато искате да сте по-твърди с някого, просто предварително изяжте нещо сладко. Обаче имайте предвид, че високовъглехидратната диета е предпоставка за нестабилна кръвна захар, което в дългосрочен план може да има точно обратния ефект върху волята ви.
  • Големината на мозъка няма значение. За разлика от едно друго клише, нито едно изследване не потвърждава, че големият мозък е по-продуктивен. Напротив, по-малкият мозък е по-компактен, по-свързан и по-бърз – следователно по-ефективен.
  • Мозъкът няма рецепторни клетки, не чувства болка. Ако ви отворят главата, цял ден могат да ръчкат в мозъка ви и нищо няма да почувствате. Обаче като се замисли човек, отварянето на скалпа може да е доста болезнен процес.
  • Колкото повече използвате една мисъл, толкова повече заздравявате физическите връзки отговорни за нея в мозъка. Така, благодарение на невротрансмитерите, мозъкът прогаря нови невронни връзки, които остават за дълго. Ето защо мисли като “голям загубеняк съм” не са добра идея. Още повече като се има предвид средния брой мисли за ден.
  • Мислите са реални, те имат биологичен и физичен ефект върху тялото. Както мозъкът реагира на физически стимули, така и мислите предизвикват съответната реакция в тялото.  Това са двете страни на едно и също уравнение. Разбира се по-лесно е да се каже, отколкото да се направи, тъй като вече сте заздравили определени реактивни връзки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *