ITER – светлото бъдеще на термоядрения синтез

След поредица от пречки, ITERМеждународния експериментален термоядрен реактор, e отново в ход, а с това и надеждата за нов основен източник на чиста енергия до края на 2025 година.

Проектът ITER ще представлява първия работещ реактор за термоядрен синтез, който ще може да произведе повече енергия от необходимата за стартиране и поддържане на процеса. С него ще се тестват на практика технологиите, материалите и физическите възможности, необходими за производството на чиста електроенергия на базата на термоядрен синтез. От 1985 до сега, хиляди инженери и учени са допринесли за дизайна на ITER. Участници в проекта ITER са Китай, Европейският съюз, Индия, Япония, Корея, Русия и Съединените щати, които в момента са ангажирани с 35-годишно сътрудничество за изграждането и превеждането в експлоатацията на експерименталното устройство.

ITER ще бъде първият подобен реактор, който се очаква да произвежда повече изходна енергия от внесената. Целта е да произвежда 500 MW. Световният рекорд за енергия от термоядрен синтез до момента се държи от европейския токамак JET, който през 1997 г. произведе 16 MW мощност от обща входяща мощност от 24 MW (Q = 0,67). Проектът ITER има за цел да генерира десетократно възвращаемостта на енергията – Q = 10 или 500 MW мощност от синтез при 50 MW входяща мощност. Ако в следващите седем години всичко върви по план и практическите експерименти са положителни, в историята ще бъде записано едно от най-значимите постижения на човечеството – чиста енергия в изобилие; денят, в който човечеството създаде изкуствено слънце.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *