Бионичен гръбначен стълб срещу гръбначни травми

Учени разработват мозъчен имплант, който да поеме функциите на увредения гръбначен стълб.

Учени от университета в Мелбърн разработват изкуствен миниатюрен гръбначен стълб, който да се имплантира в кръвоносните съдове близо до мозъка за да приема електрически сигнали и да ги изпраща към външни помощни средства. Идеята е да се прихване мозъчната дейност, а получените моторни сигнали да се превръщат в разбираеми команди за изкуствени крайници, инвалидни колички или екзоскелети.

Едно от най-големите предимства на устройството е сравнително лесното му поставяне. С дължина 3 cm и едва няколко милиметра широко (колкото кламер), е необходим малък разрез във врата на пациента, откъдето се поставя в кръвоносен съд, а от там чрез катетър се достига мозъка. След като достигне моторния кортекс, мястото в мозъка където се зараждат нервните импулси за движението на тялото, изкуствения гръбначен стълб се оставя, а катетъра се изважда. Цялата процедура отнема само няколко часа.

„Тази процедура е с минимален риск, в сравнение с мозъчните операции, често се практикува за премахване на съсиреци. Единствената разлика е, че поставяме устройството.“ – казва Мелиса Дейви от университета в Мелбърн.

След имплантирането на устройството, миниатюрните електроди на повърхността му започват да записват мозъчната активност в моторния кортекс през стената на кръвоносния съд. Тези сигнали се изпращат до друго устройство, поставено в рамото на пациента, което ги преобразува в команди за контрол на изкуствени крайници и други периферни устройства.

Пациентите първоначално не знаят как да използват устройството, но с тренировки, крайниците и друга апаратура започват да работят.

Това не е първото устройство, даващо възможност на парализирани пациенти да се движат, но определено е най-малкото и най-лесното за използване. При отсъствие на инвазивни процедури се намалява шанса от възникване на инфекции и усложнения.

Устройството за сега е тествано само върху овце, но екипа планира човешки тестове през идната 2017 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *