Изкуствен интелект опознава законите на физиката

Изкуствен интелект на Google, DeepMind, опознава сам законите на физиката и се учи да оперира според тях.

Отново заговорихме за изкуствения интелект DeepMind, но как да пропуснем след като екипът зад проекта буквално пише историята на съвременното машинно обучение. Именно прогреса на технологиите в тази сфера позволяват на интелигентните машините да победят дори и най-добрите играчи в интуитивни игри като Go. Сега агенти на DeepMind се учат да взаимодействат с предмети, без да притежават никакви знания за законите на физиката във виртуалната среда. Екипът задава на агентите различни задачи, където те трябва да определят характеристиките на отделни блокчета в среда със специфични физични закони.

За сравнение, хората се раждат с малък набор от вродени знания – инстинкти, които ни позволяват да опознаваме реалността, така трупаме знание и се самоусъвършенстваме. Това позволява на хората от беззащитни бебета да се превръщаме във високо интелигентни същества, способни да разбират реалността в дълбочина. Когато човек се сблъска с нов обект, той моментално може да определи неговите основни характеристики. Само чрез едно преместване на даден предмет можем да научим за неговата маса, но освен това можем да открием и някои скрити факти – като силата на гравитацията. Колкото и първичен да е този процес, той лежи в основата на всеки научен метод.

И докато невронно затвърждаващо обучение вече е доказало капацитета си в задачи изискващи свръхчовешка бързина или комплексни многопоточни управления, то до скоро съществуваха някои съмнения, дали текущите методи на обучение ще са достатъчни за адекватното възприемане на околната среда. Методът за дълбоко невронно обучение на DeepMind позволява на агентите сами да провеждат експерименти с които да откриват скритите закони на виртуалната среда. Чрез манипулиране сложността на проблемите от страна на екипа, агентите успяват да научат и развият различни стратегии, които им позволяват да събират полезна информация за избягване на проблемите в бъдеще. Ето това вече е признак за поведение на изкуствен интелект, в истинския смисъл.

Интелигентен агент (ИА) или само агент е термин от изкуствения интелект обозначаващ всяка независима инстанция на изкуствения интелект, която може автономно да взаимодейства със средата. Забавното е че могат да взаимодействат помежду си без да имат идея, че са част от една система. (Сигурно това ви напомня на нещо.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *