Изкуствен интелект победи най-добрите на Dota 2

По време на тазгодишния световен турнир на компютърната игра Dota 2 се открои един изключителен играч – изкуственият интелект OpenAI на Илон Мъск. За съжаление, победителят от турнира не е могъл да прибере наградата си.

За да победи съперниците си, на агента му е било необходимо обучение от едва две седмици, като в този период той е постигнал напредък от цял един живот, посредством решения, базирани на невронна мрежа, което е и целта на компанията. Мъск е повече от горд, тъй като за първи път изкуствен интелект побеждава най-добрите играчи от е-спортa – много по-комплексни от стандартните настолни игри, като шах и китайската Go, както самият той пише в Twitter:

OpenAI first ever to defeat world’s best players in competitive eSports. Vastly more complex than traditional board games like chess & Go.

— Elon Musk (@elonmusk) August 12, 2017

Може да се спори дали Dota 2 е по-сложна игра от Go, тъй като правилата на Go могат да бъдат научени за 5 минути, но комбинациите в хода на играта са повече от атомите във Вселената. По смисъл, има разлика между ограничаваща сложност и свободно усложняване.

По време на състезанието фаворитът на публиката играч ДанилоДенди Ишутин бива размазан на живо в мач един срещу един. Някои от маневрите на агента изглеждат дори страшно човешки. След като губи два поредни мача, Денди се отказва от последващи опити и изразява изненадата си как изкуствен интелект може да играе по-добре от човек. Според него да играе срещу агент е „някак си като човек, но и нещо различно“.

Dota 2 е игра, в която два отбора от по 5 играча се състезават за окупиране на базата на противоположния отбор. Могат да се използват 113 различни героя, всеки със своите уникални способности, както и дузини предмети, които могат да подобрят способностите на героя. Това означава, че възползването от всичките опции в играта е буквално невъзможно за играча, или поне не за играч, с ограничени от човешката природа способности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *