Изкуствени атоми за ярки цветове

Атомите са най-малката съставна частица на всичко, от където идва и името им – „неделим“. Когато са във възбудено състояние, те могат да излъчват светлина със зададен цвят с невероятна яркост. Учените вече провеждат експерименти за създаване на атоми, специално създадени да пресъздават цветове, за да стане телевизора още по-ярък, по-евтин и по-лек.

Атомите на различни елементи се използват за създаване на цветове всеки ден, например натрия прави чудесен жълт цвят и се използва в натриевите лампи, които се използват за улично осветление. Барий ни радва с красиви зелени фойерверки, за синя заря се използва мед, за розова – калий, за лилава – рубидий, червена – литий, и така нататък. Но досега употребата на химични елементи за цветове спира дотук. Затова учените вече разработват така наречените изкуствени атоми, създадени за конкретна употреба, например за телевизори. Изкуствените атоми представляват нано структури, които симулират поведението на естествени атоми, които обаче могат да бъдат модифицирани да изпълняват задачи.

Технологията е позната като квантова точка, вече се използва в производството на телевизори и с тези изкуствени атоми можем да се насладим на невероятно ярко изображение.

Как се пресъздава естествената структура на атома? Всичко опира до разбирането за квантовото поведение на електроните.

Така, както струна издава определен тон, така и електроните имат специфични дължини на вълните. Но при един атом положително зареденото ядро непрекъснато придърпва електрона, ограничавайки му свободата на движение. В крайна сметка това означава, че електроните могат единствено да съставляват атоми със много специфични енергийни нива, определени от дължината на вълната, свързана с масата на електрона. Именно тези енергийни нива могат да бъдат променяни при изкуствените атоми, съответно променяйки поведението на електрона, което води до различна дължина на квантовата вълна на този електрон и различен цвят. Или, както е известно, променяйки дължината на вълната, променя се и цвета.

Изглежда много сложно, но учените вече знаят как точно да построят атом, за да постигнат желания цвят, и как да работят с него за постигане на цветове, дори по-добри от истинските.