Изкуството като метод за лечение

Може ли изкуството да се използва като метод за лечение на различни възпалителни процеси?

Лечебната сила на природата и изкуството се оказва реална. Учени от университета Бъркли откриват, че удоволствието от красиви гледки засилва имунната система. Съзерцаването на гледки от Големия каньон или Сикстинската капела, или слушането на Шуберт понижават нивата на вещества причиняващи възпаления, които от своя страна могат да доведат до диабет, сърдечни проблеми и други заболявания.

При два отделни опита на над 200 младежи се предоставят възможности за позитивни емоции като забавление, възхищение, радост, любов и гордост. След това се вземат проби от вътрешната страна на бузите. Преживелите повече позитивни емоции, особено възхищение и удивление, показват най-ниските нива на цитокин интерлевкин 6, което е маркер за възпалителни процеси в тялото.

„Възхищението, чудесата и красотата помагат за по-здравословни нива на цитокини, така нещата, които правим за да изпитаме тези емоции – разходка в природата, възхищение от изкуство, имат директно влияние върху здравето и продължителността на живота.“ – казва доктор Дженифър Стелар от университета в Торонто.

Цитокините са химикали, необходими на тялото в борбата с инфекции и болести, но повишените им нива се свързват с диабет тип 2, сърдечни заболявания, артрит и дори Алцхаймер. Пациенти с депресия и хронични заболявания имат много по-високи нива на цитокини от клинично здравите хора.

Вярва се, че чрез сигнали към мозъка за производство на противовъзпалителни молекули блокират ключови хормони, като серотонин и допамин, които контролират настроението, апетита, съня и паметта. Именно затова и когато сме болни, сме в мрачно настроение и губим апетит.

Възхищението се асоциира с любопитството и желанието за изследване, което може да се противопостави на възпалението. Вероятно по-малкото цитокини карат хората да изпитват позитивни емоции, но взаимовръзката може да е в двете посоки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *