Google учат изкуствения интелект да създава ИИ

„Какво пък толкова може да се обърка?“

От Google оповестиха за друг съществен пробив при изкуствения интелект, нов подход за машинно обучение, където се използват невронни мрежи за да създават по-добри и сложни такива. Това ще позволи създаването на невронни мрежи за специфични нужди без наличието на експертни познания в областта.

Все още не разбираме аргументите на изкуствения интелект при взимане на решения, но вече знаем как той може да бъде използван за създаване на друг изкуствен интелект … ъъъ 😀 … може пък това да не е толкова странно колкото звучи. При всички положения все още сме в безопасност. Спете спокойно.

Както вече знаем, невронните мрежи са създадени за да имитират начинa по който мозъкът учи, а тази нова разработка на Google, наречена AutoML, може сама да разработва и създава много по-мощни, ефективни и лесни за използване невронни мрежи.

„Начинът по който технологията работи е като вземем няколко кандидат невронни мрежи, мислете за тях като за бебета невронни мрежи, и използваме друга невронна мрежа да изпълни различни итерации през тях, докато не получим невронна мрежа според желания резултат,“ обясни изпълнителния директор на Google, Сундар Пичай, на I/O конференцията тази година.

Обикновено машинния процес на обучение изисква огромна компютърна мощ, но сега инженерите на Google достигат такива висини в ИИ, че вече не е необходимо да се използват милион итерации за достигане на желания резултат. Вместо това, една невронна мрежа анализира и обучава друга. Това определено е много по-ефективно и ще направи изкуствения интелект по-достъпен. Благодарение на AutoML, почти всеки би могъл да създаде собствен изкуствен интелект, готов да изпълнява специфични задачи.

„Надяваме се с AutoML да постигнем това, за което по принцип са необходими няколко специалиста по изкуствен интелект, така че в следващите 5 години да видим стотици хиляди разработки на различни невронни мрежи, способни да изпълняват специфичните задачи на техните разработчици,“ пише Пичай в блог публикация.