Как да поддържате мозъка в добро състояние

Какво може да се направи за поддържане на ментално здраве и щастлив живот?

Както всяка машина, мозъкът също има нужда от поддръжка и внимание. За съжаление, съветите за поддържане на оптималната му дейност, които можем да намерим в публичното пространство, често са доста объркващи и противоречиви, затова се постарахме да изберем само тези, зад които стоят научни доказателства и факти.

Не губете вяра във възможностите си

Със сигурност ви се е случвало да влезнете в стаята и да осъзнаете, че сте забравили причината защо сте там. Навярно си мислите, че това има нещо общо с възрастта и отслабването на паметта. В действителност това се случва еднакво често на млади и възрастни и няма нищо общо с остаряващия мозък, а по-скоро с начина на обработване на информацията за околната среда. Просто не бързайте да правите негативни заключения, защото те лесно могат да се реализират като лични предсказания.

За изминалите 10 години, Дейна Таурон (Dayna Touron) от Университета в Северна Каролина открива, че с възрастта сме склонни да губим вяра в менталните си способности, въпреки че в повечето случаи те са напълно адекватни. Причината – често разчитаме на външни помощни средства, като GPS и други смарт-устройства. Ироничното тук е, че без усилие да докажем противното на самите себе си, допринасяме за личния упадък. Така че следващият път когато се озовете на прага на другата стая без да можете да си спомните защо сте отишли там, отделете малко повече усилие и време за да си спомните.

Пазете слуха си

Мозъкът разчита на сетивата и страда когато е откъснат от тях. Според проучване, елиминирайки полезни сетивни усещания, като например загубата слуха, намаляват значително сивата материя в мозъка; според друго проучване, рискът от когнитивна деградация се увеличава с 24% в периода от 6 години след загубата на слуха.

Независимо от възрастта, е добре да внимавате за ситуации, които могат да имат негативно въздействие върху слуха. Слушането на силна рок музика (поради високочестотното си естество) само за 15 секунди на ден може да увреди слуха, дори използването на сешоар е в състояние да разруши клетките улавящи звуковите вибрации. Ако мислите, че вече имате проблем със слуха, потърсете лекарска помощ – улавянето на проблема още в зародиш може да забави негативните последици върху мозъка.

Изучавайте нов език или музикален инструмент

Вместо да се борите с приложение трениращо менталните ви умения (което често имат ограничени ползи), може би е добре да обмислите по-амбициозно предизвикателство, като например уроци по пиано или изучаването на нов разговорен език, а защо не и програмен. Подобни занятия разчитат на широк спектър от умения, упражнявайки паметта, логиката, вниманието, сетивното възприятие и двигателното управление.

Това ще помогне да развиете по-пъргав ум, с потенциално дълготрайни ползи до старини. Миналогодишно проучване установи, че вероятността за развиване на деменция при музикантите е с около 60% по-малка, в сравнение с хора, които не свирят на музикален инструмент. Друго проучване показва, че владеенето на поне един чужд език може да забави появата на болестта на Алцхаймер.

Най-малко, насърчавайки себе си да учите нови неща ще ви помогне да оцените настоящите си способности. И ако случайно установите, че вашата работа е прекалено взискателна, ангажираща и нямате никакви сили за изучаване на ново умение, считайте себе си за късметлия: силно ангажиращите професии изглежда имат положителен ефект върху менталните способности, макар че може да не намерите ползи от това.

Избягвайте нездравословната храна

Затлъстяването може да навреди на мозъка ви по много начини. Натрупването на холестерол в артериите ограничава притока на кръв към мозъка, оставяйки го гладен за кислород и хранителни вещества, без които не може да функционира. Нещо повече, невроните са силно чувствителни към нивата на хормона инсулин произвеждан в червата. Злоупотребата със сладко и калорична храна изменя инсулиновата сигнализация, предизвиквайки каскадни промени, което може да доведе до натрупване на плака в мозъка.

Добрата новина е, че определени хранителни вещества – като омега 3 мастните киселини, витамини D и B12, забавят мозъчните увреждания настъпващи с възрастта. Това може да обясни защо възрастни хора консумиращи типично средиземноморска храна показват познавателни умения, като на 7-8 години по-млади.

Поддържайте добра физическа форма

Свикнали сме ясно да разграничаваме мозък и мускули, но в действителност, влизането в добра физическа форма е най-сигурния начин за изграждане на здрав ум. Физическата активност не само създава по-добър приток на кръв към мозъка, но също предизвиква прилив на протеини, които участват в изграждането и поддържането на невронните мрежи.

Ползите от физическата активност изглежда се простират от ранно детство до старост: деца, които ходят пеша на училище получават по-добри оценки, а една приятна разходка би стимулирала концентрацията и паметта на пенсионера. От лека аеробика до вдигане на тежести – всички те имат положителен ефект върху мозъка, просто изберете режим, който отговаря на текущото ви физическо състояние.

Купонясвайте като на 20

Ако това ви звучи като „мисията невъзможна“, имайте предвид, че социалният мозък е здрав мозък. Иначе казано, ние хората сме социални същества, и нашите приятели и роднини ни въздействат, предизвикват ни да опитваме нови преживявания, и ни помагат да се освободим от стреса и лошото настроение.

Проучване върху 70-годишни пенсионери разкрива, че най-социалните лица са с около 70% по-малко склонни да развият когнитивна деградация в продължение на период от 12 години, в сравнение с хора със слаб социален живот.

Учените напомнят, че не съществува магически трик за поддържане на мозъка в добро състояние. Най-добре е животът ни да включва по малко от всичко: разнообразен хранителен режим, стимулиращи дейности, и кръг от подкрепящи приятели. Все пак това не изисква много, а гарантира здрав и добре работещ мозък, както и много положителни емоции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *