Как геометрията променя начина ни на мислене

Вижте как геометричните фигури във филмите могат да променят начина ни на мислене и възприятие.

Кръгове. Триъгълници. Правоъгълници. Това не са неща, които очаквате да видите в филм, но те се използват за моделиране на емоциите на зрителя, и то от доста време. Кръговете са добри, триъгълниците зли, а правоъгълниците са скучни. Геометрията подчертава емоциите и определя до голяма степен как ще реагираме на дадена сцена.

Злодеите обикновено са изобразени с остри ръбове, отразяващи тяхната грубост – Дарт Вейдър, например. От друга страна, добрите герои често са представени в обли форми, което ги прави по-харесвани и дори обичани – например Мики Маус или Балу от „Книга за Джунглата“. А правоъгълниците, те са съвсем друга история – те са скучни и старомодни, просто защото са квадратни.

Тази употреба на геометричните форми е най-ясно забележима в анимационните филми, защото при тях няма никакви пречки в създаването на изцяло измислени и автентични образи. Но геометрията се използва във всякакви филми, тя не се ограничава само до формите на героите. Сцени, ъгъл на заснемане, сенки, осветление – всичко това носи своето геометрично послание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *