Как велосипедът успява да се задържи изправен?

Велосипедите се използват повече от век. Почти няма човек на земята, който да не е карал велосипед, и всеки е убеден, че знае как работят.

Стига да е в движение, велосипедът стои изправен, дори без никой да го кара. Много хора си мислят, че този ефект се дължи на ъгловата инерция, както при жироскопите. Когато велосипедът се накланя настрани, перпендикулярната ос на посоката на въртене на предното колело, започва да променя хоризонталния си ъгъл, така че велосипедът завива и поправя грешката, и остава изправен. Това е вярно, но самò по себе си не е достатъчно, за да остане велосипедът изправен.

Друга причина за стабилността на велосипеда е способността му сам да коригира баланса – центъра на тежестта от оста на кормилото достига земята малко преди точката на допир на колелото, по този начин кормилната ос се балансира от тежестта на колелото. Това също е вярно. А на последно място се посочва линейната инерция – движението на велосипеда. До тук добре.

Наскоро обаче, учени от университета в Корнуел разбиха и тези теории, или поне потвърдиха, че нито един от тези принципи, сам по себе си, не е причина колелото да запази равновесие. За да докажат това, учените създават велосипед, който да не може да се възползва от изброените принципи. Велосипедът разполага с втори набор от колела, които се въртят в обратна на движението посока, което прави ъгловата инерция равна на нула. Точката на допир на колелото със земята е поставена отпред на оста на кормилото, и вторият ефект също не може да се ползва. Но въпреки това, велосипедът все пак запазва равновесие.

Изглежда едно толкова познато устройство като велосипеда, може да ни обърка със сложната физика, която използва. А според вас, как велосипедът успява да се задържи изправен?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *