Каквато майката – такава и дъщерята

Често намираме прилики с родителите си, не само физически, ами и в характерите. Все повече са доказателствата за това, че наследяваме и настроенията на родителите си, като връзката между майка и дъщеря е най-силна.

Проучване, направено сред 35 здрави семейства показва, че кортиколимбичната система в мозъка, която е отговорна за емоциите, и асоциирана с депресивните симптоми, е много по-вероятно да бъде унаследена от майка на дъщеря, отколкото от майка на син, или от бащата. Това откритие подкрепя предишни данни от изследвания с животни, и може да се окаже полезно за разбирането на ролята на гените при развитието на депресии и разстройства.

При изследването учените правят мозъчни скенери на семействата и откриват, че приликата между кортиколимбичните системи са най-явни между майки и дъщери. Учените предупреждават, че са необходими още изследвания, като такива вече се планират.

Според различни проучвания децата дължат и интелигентността си на майката, тъй като гените, наследени от майчина страна са доминанти при развитието на мозъка. При опити с мишки тези, които са инжектирани с допълнителни дози женски гени образуват по-големи мозъци и по-малки тела. Майчината ДНК е струпана в кортекса – зоната, отговорна за мисленето, езиковите способности и планирането.

Отдавна се смята, че наследяване качества като упоритост, организираност или избухливост от родителите си, но това е първото научно доказателство. Смята се, че околната среда също оказва влияние, а за мнозина комбинацията от двата фактора е очевидна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *