Вижте разпространението на светлината

Какво ли бихте заснели, ако разполагате с камера, разделяща секундата на повече от трилион отделни мига? Движещ се куршум? А защо не и светлинен лъч?

Ултра бързата камера успява да улови дори скоростта, с която светлината се разпространява. Използваната фемто-технология позволява на камерата да възпроизведе зашеметяващите 4.4 трилиона кадъра в рамките на една секунда, с прилична разделителна способност от 450 х 450 пиксела. Устройството е разработено от екип учени от университета в Токио. Тази камера е толкова бърза, че дори позволява да забавим скоростта на светлината. Представено по-друг начин, заснемането на видео с нея, на изстрелян куршум през ябълка, ще има продължителност 1 година.

Ултракъс лазерен пулс се излъчва с честота синхронизирана с всеки кадър на камерата. Чрез фазово изместване на честота на лазера е възможно да се заснемат различни моменти от пътя на повтарящия се импулс. Реално не се заснема скоростта на светлината, а една и съща пулсация в различно време и място на сцената.

Чрез последователното заснемане на множество сцени и правилната дигитална обработка, учените съставят гладко видео. Технологията позволява и нещо друго интересно. Чрез дигитално трасиране на отразената светлина от обектите на примерна сцена, те могат да бъдат наблюдавани дори без пряка видимост – като да надникнеш зад ъгъла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *