Канелата подобрява процесите на учене

Учени доказаха, че канелата може да има положителен ефект върху способността на мозъка да учи.

Изследването засега е направено само върху лабораторни мишки, но ако се потвърди, това откритие може да предложи чудесен алтернативен метод за стимулиране на мозъка, както и да помогне на учените да разберат по-добре механизмите, които участват в самия процес. Причината поради която някои учат по-бързо от други, все още не е напълно ясна, но учените смятат, че хипоталамуса играе ключова роля – частта, която организира, генерира и запазва спомените.

Известно е също, че хора с проблеми с ученето и паметта имат по-слаба концентрация на CREB протеин, който е от жизненоважно значение за създаването на спомени; както и по-голяма концентрация на GABRA5 протеин, който пък забавя работата на мозъка.

За целите на проучването, учените от университета Ръш захранват лабораторни мишки с канела. При процесите на метаболизъм, канелата се превръща в натриев бензоат, съставка която се използва за третиране на увреждания в мозъка. Хипотезата е, че когато тази съставка достигне мозъка, може едновременно да повиши нивата на CREB и намали GABRA5 протеините, и по този начин да засили процеса за създаване на спомени, което означава по-добра памет, гъвкавост на мозъка и повишена способност за учене.

За да тестват теорията, учените първо определят кои мишки учат по-добре от други чрез прост тест с намиране на изхода в лабиринт. След това се анализира подобрението на лошите ученици, след като са били инжектирани с канела (концентрацията не се уточнява). Резултатите показват, че лошите ученици показват подобрение, докато при добрите не се наблюдава промяна.

Чрез анализиране на мозъчни клетки след експеримента, учените откриват, че в действителност невроните са по-адаптивни.

„Успяхме успешно да използваме канела за положителна промяна на биохимични, клетъчни и анатомични процеси, които се случват в мозъка на мишки с ниска способност на заучаване.“ – Kalipada Pahan

Учените се надяват скоро да могат да проведат и тестове с хора.

Това не е първият път, когато екипът тества канела с медицинска цел. През 2014 година те откриват, че канелата подобрява състоянието при пациенти с Паркинсон, и засилва моторната функция при мишки с болестта.

Различни други изследвания свързват ароматната подправка с противовъзпалителен ефект, намаляване холестерола, регулиране на кръвната захар (стига да не се консумира в кексчета), както и като вероятен помощник в борбата с някои ракови образувания.

  1. Кои са тези учени? Дайте линк към този научно-изследователски институт ако обичате.

      1. За Kalipada Pahan ли става дума? Благодаря на този мога да му вярвам :)!

  2. В канелата има холин – силно повишава фокуса и желанието за работа. Има го в различни форми като чай, бира, и чист но прах и хапчета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *