Китай строи умен град до София

Проектът е наречен „Света София“ и е обявен още през 2014 година. Но от август изпълнението му вече е приоритет на Държавната агенция по инвестициите. Очаква се строежът да бъде завършен до 3 години.

Компанията инвеститор е от Китай – Bulgaria Development Holdings Limited [BDHL]. Мащабният проект, засега в начална фаза, предвижда строеж на туристически и развлекателен комплекс, с хотели и казина, аквапарк, конферентни зали, офиси, зелени площи и мол в близост до Елин Пелин.

Размерът на инвестицията се очаква да достигне 1,59 милиарда лева. Град Света София [Project St. Sofia] вече си е спечелил прозвището „Българския Лас Вегас“. От агенцията по инвестициите обещават по-кратки административни процедури, улеснени процедури за придобиване на земи и държавни инвестиции в областта на производството и науката, с цел по-бързото приключване на проекта, който се очаква да открие над 2000 работни места.

Градът ще разполага с луксозен хотел от световна величина с площ над 185 000 m², и 1920 стаи за гости с интерактивни технологии за управление, изложбена зала с площ над 65 000 m², най-големият в света закрит аквапарк с площ над 52 000 m², с различни съоръжения и дори басейн с вълни, мега шопинг мол с размер от 114 000 m², интерактивен парк за игри и трамплин, арена за спортни събития и концерти с площ от 25 000 m², казино в стил Вегас с площ над 35 000 m², и много други.

В изпълнението на проекта ще бъдат използвани нови високотехнологични решения, като най-голямата телекомуникационна компания в Китай ZTE също се включва в него.

Умният град е част от мащабната кампания на китайското правителство – „Пътят на коприната“, който цели сближаване на Китай с Европа и отваряне на нови пазари. Страната вече инвестира в мащабни инфраструктурни проекти и в Африка. Според националната статистика, през 2016 година България е внесла стоки от Китай на стойност над 1,8 милиарда лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *