Китайски летящи таксита през лятото

„Летят последните таксита…“

Стара песен с много символика, която вече е факт. Китайската фирма за производство на дронове Ehang разполага с автоматизирани летящи таксита, които от юли ще кръстосват небесата в Дубай. Новото превозно средство се нарича AAV (автоматизирано въздушно превозно средство), а от емирството вече обявиха юли като стартова дата за пускането на такситата в употреба.

Моделът Ehang 184 е оборудван с тъчскрийн дисплеи пред пътника, който показва картата с възможните дестинации. След избор на маршрута, таксито излита и приземява пътника на желаната точка. Наземен контрол се осъществява непрекъснато.

Въвеждането на автоматизирани летящи таксита в Дубай е част от програмата на емирството да стане най-умният град на света. Част от плана включва и 25% автоматизиран транспорт до 2030 година.

Превозното средство е оборудвано с осем двигателя, което осигурява сигурно приземяване в желаното местоположение дори и при случай на авария. Таксито е програмирано да извършва полети с продължителност до 30 минути с максимална скорост от 160 km/h, като стандартната скорост за Дубай ще бъде 100 km/h.

Скоростта на излитане е 6 m/s, а на кацане – 4 m/s. Превозното средство е с дължина 3,9 m, широчина 4 m, и височина 1,6 m. Теглото му е около 160 kg без пътник и може да превозва един пътник с багаж до 100 kg. Максималната височина на полета е 1 000 метра, а времето за зареждане на батерията е един до два часа.

Таксито може да се използва при всякакви атмосферни условия, освен гръмотевични бури, които са рядкост в емирството. Налични са множество сензори, които правят превозното средство устойчиво на вибрации и екстремни температури.

Пътуването обещава да бъде вълнуващо, а дебютът на Ehang 184 е не само огромна победа за китайската автоматизирана авиация, но е и първа стъпка към летящите превозни средства на бъдещето, което вече е реалност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *