Ключов елемент за живот се формира по естествен път в космоса

Търсенето на вода на далечни планети е основния начин за намиране на живот, но кометите също предлагат подобни възможности. На повърхността им се откриват аминокиселини и нуклеотидни бази, които са ключови елементи за съществуването на живот. Учените откриват и друга необходима съставка – рибоза, Р-то в РНК.

Животът на Земята изисква три макромолекули – РНК, ДНК и протеини. Съвременното разбиране е, че РНК (рибонуклеинова киселина) възниква преди ДНК. Условията за образуване на рибоза (проста захар), необходима за РНК, не са били подходящи на Земята преди възникването на живота. И така, остава въпросът, откъде се появи рибозата?

Учени от университета в Ница решават да пресъздадат условията от ранната Слънчева система, за да определят възможно ли е било спонтанното образуване на рибоза.

[quote]Процесът включва охлаждането на вода, амоняк и метанол до -195 °C, което общо взето е създаване на изкуствена комета в лабораторията. След като е достигната подходящата температура, кометата се облъчва с ултравиолетова светлина, за да може да получи същото количество радиация, която млада звезда би доставила. При последната стъпка кометата се оставя да се затопли и се изследват формираните молекули.[/quote]

Учените откриват 55 органични молекули, като най-важната сред тях е именно рибозата. Експериментът е правен безброй пъти преди, но за пръв път се използва мулти-измерна газова хроматография, нова технология, която позволява лесно засичане на индивидуални молекули.

„Ледената ни симулация е много прост процес, който може да се случи в газови облаци, както и в протопланетарни дискове. Това показва, че молекулярните градивни блокове изобилстват в космоса.“Корнелия Майнерт от университета в Ница.

Откритието загатва, че произходът на рибозата може да е от космическо естество, доставяйки необходимите градивни блокове за живота на Земята. Остават още няколко неща за уточняване. Експериментът е извършен в лаборатория, което означава, че резултатите трябва да се потвърдят чрез откриване на рибоза на истинска комета или в газов облак. Учените също така не са наясно кога точно се е формирала рибозата – при охлаждането или загряването.

С насочването на внимание и космически мисии към кометите, учените се надяват да получат отговорите на тези въпроси в следващите няколко години.