Когато не знаеш какво не знаеш

Изследвания в Станфордския университет показват, че хората, които са най-убедени в силата на волята си, всъщност най-лесно се поддават на изкушения. Например пушачите, които са най-уверени в способността си да откажат цигарите, най-лесно пропушват отново, а хората, започнали диета с прекалено голям оптимизъм, обикновено най-трудно свалят килограми. Защо това е така? Защото не успяват да предвидят къде, кога и защо ще се откажат.

Това не се отнася само до волята. Например хората, които са убедени, че могат да се съсредоточават върху няколко неща едновременно, най-лесно се разсейват. Известно като ефект на Дънинг-Крюгер, това явление е описано най-напред от двама психолози в университета Корнел, които установили, че хората надценяват способностите си във всякакви области, включително чувството си за хумор, грамотността или логиката си.

Ефектът е най-изразен сред най-некадърните. Например онези, чиято успеваемост при тест попада в границите на 12%, оценяват знанията си на около 60%. Това, наред с други фактори, обяснява големия брой кандидати за участие в Music Idol.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *