Кой е по-умен – гарванът или детето?

За да реши сложна задача, птицата е трябвало да дешифрира объркващи причинно-следствени връзки, общо взето по същия начин, както натискането на копче на стената води до светване на лампа на тавана.

В битка по находчивост, възможно ли е една най-обикновена птица да надвие по интелект дете от детската градина? Очевидният отговор е не, но да не бързаме със заключенията. Според проведено ново изследване, един умен млад индивид от птичия род е решил задача, на която са се затруднили пет годишни деца. Птицата е гарван от вида Нова Каледония, наречена Кити. Кити е успяла да прецени, че пускайки камъни в пълна с вода тръба, е начина, по който се повишава водното ниво в друга, привидно несвързана тръба, осигурявайки достъп на птицата до плуващо на повърхността парченце месо.

Тази умствена способност дълго време е смятана за присъща само и единствено на хората. А всъщност, способността за разбиране на връзката причина-ефект, или най-елементарна логика, вече е открита при доста животни – от шимпанзета до плъхове.

Пилешки мозък

Гарваните са направо айнщайновци в птичия свят, прочути със способността си да правят инструменти и да решават сложни пъзели. В интернет има стотици клипчета с гарвани, решаващи задачи и ребуси. Техният впечатляващ умствен капацитет е бил забелязван дори от древните гърци. В една от басните на Езоп се разказва за жаден гарван, който е изправен пред проблем, след като разбира, че не може да достигне водата на дъното на кофа. Тогава му просветва, че нивото на водата в кофата се повишава всеки път, когато той пусне камъче в нея, и след множество камъчета, гарванът най-накрая е възнаграден за усилията си с вода и утолява жаждата си. Проучване, публикувано по-рано тази година, показва, че гарваните от вида Нова Каледония наистина целенасочено ще слагат камъчета в наполовина пълна с вода тръба, за да могат да достигнат до парченце месо, плуващо във водата закачено за коркова тапа.

Знаете ли, че гарваните, също както някои папагали, са изключително интелигентни и могат да имитират различни звуци, включително човешки глас. Всъщност ако не гледате кой произнася думите от видео клипа спокойно може да предположите, че е човека зад камерата.

А последното проучване, спонсорирано от National Geographic, публикувано съвсем наскоро, разширява предишното, показвайки, че гарваните могат да решават и дори много по-сложни пъзели, измисляйки например как да слагат камъчета в една тръба, за да повишат нивото на водата в друга. От всичките шест птици, които се явили на изпита, само Кити, птица хваната във френската територия на Нова Каледония и отглеждана в клетка, го взела с отличен. Невероятното е, че тя е била на едва осем месеца, когато е изкарала успешно изпита.

По-умни от деца?

Когато подобен тест е бил даден на 64 деца на възраст от четири до десет години, по-големите деца преминали теста с лекота, докато повечето четири и пет годишни не могли да се справят, дори и след многобройни опити. За да бъде всичко честно, експерименталната постановка, на която е проведен опита с птиците е била много леко по-различна от тази, дадена на децата, така че не се знае дали децата биха могли да преминат абсолютно същия тест като Кити. „За да се изясни това, е необходима още работа“, казва Корина Лоугън, ръководител на експеримента и биолог от университета в Санта Барбара, Калифорния. „Това е без значение, напълно честно е да признаем, че Кити има изключително впечатляващи когнитивни способности, в сравнение с тези на хората, на възраст много по-голяма от нейната.“

Джон Марцлъф, експерт по гарваните към университета в Сиатъл, Вашингтон, който не е взел участие в експеримента, се съгласява:

„Забележителният успех на някои гарвани в решаването на сложни задачи е много сходен до представянето на хора, което е различно за различния индивид, разбира се. Аз бих очаквал някои птици да са звезди, а други да са по-бавни в развитието си, така както бихме очаквали това и от деца. И също така, всеки случай е важен сам по себе си, и предполага, че индивидуални особености във степента на внимание, запомняне, способности, и фокусиране съществува при гарваните, така както съществува и при хората.“

Подравняване на площадката за игра

„Гарваните от вида Нова Каледония много рядко, та дори изобщо не се сблъскват със ситуации като тази от баснята на Езоп, а новото в този случай съвсем не е за пренебрегване, това е, което прави проучването ценно, казва Лоугън. Избирайки ситуация като задача, с която гарваните най-вероятно няма да се сблъскат в реалния живот, подравнява полето за игра за да се сравнят когнитивните способности между различните видове, в това число и хората. Това е един начин да разберем как те виждат света и как точно се справят с проблеми.“

В крайна сметка да те нарекат „пилешки мозък“ на площадката за игра, не е кой знае каква обида.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *