Еволюцията е много по-бърза от приетото

Популация от кокошки, изучавана през последните 50 години показва, че еволюцията може да се случи 15 пъти по-бързо, отколкото се смяташе. Проучването отхвърля популярната теза, че еволюцията е видима само през големи периоди от време.

Професор Грегър Ларсон от университета Оксфорд обяснява, че смятаме еволюцията за бавен процес, защото обикновено я разглеждаме през големи периоди от време. При 50-годишното проучване са използвани кокошки от популярния вид Плимут, а учените се фокусират върху начина, по който митохондриалната ДНК се пренася от майки на дъщери в пилешката популация.

С тази цел учените анализират ДНК от кръвни проби на 12 кокошки от едно и също поколение, използвайки възможно най-далечни майчини роднини. Селективно размножаване започва да се използва през 1957 година, а целта е увеличаване на размера на кокошките.

Експеримента е успешен, като днес пилетата са с една десета по-големи, в сравнение с предците си от 50-те. Всяко пиле се измерва на възраст 56 дни.

„Преди се смяташе, че скоростта на промени в митохондриалния геном е около 2% за милион години. С тази скорост не би трябвало да забележим каквато и да е мутация в едва 50 годишен период, но това не само се случи, но и открихме не една, а две мутации.“ – обяснява Ларсън.

Двете мутации в митохондриалните геноми на пернатите за едва 50 години. В допълнение учените откриват и случаи на пренасяне на митохондриална ДНК от бащата, което е изненадващо, тъй като този феномен се смята за изключително рядък.

И двете открития демонстрират бързината и динамиката на еволюцията, наблюдавана в кратък период от време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *