Колко дълга е една година?

В края на старата и началото на новата година обикновено правим равносметка на случилото се, както и се опитваме да предвидим какво ни очаква. Дълъг път ли изминахте? Дано още по-дълъг предстои! Колко дълга обаче е една година? Дали миналата Коледа беше вчера, или пък сякаш са минали 100 години?

Първолаците започват училище на 6-7 години. За тях една година е същото, което са един милион години за Големия каньон – една шеста от досегашния им престой на планетата. Когато обаче първолакът стане на 24, една година вече е около 4% от целия му живот. Това е същият процент, както е един час за насекомите от разред еднодневки, които живеят средно по 24 часа.

Най-възрастният човек на света – Джийн Калмент, която през 1997 умира на преклонната възраст от 122 години, използва зехтин за кожата си, яде килограм шоколад на седмица, избягва стреса… Но също така пуши, така че тайната на нейното дълголетие остава неразкрита. Но една година живот за нея, в процентно съотношение, е едва 0.82% от времето, прекарано на този свят. И колкото и невероятно да звучи, това е сравнително висок процент, когато става въпрос за дълголетници.

Гигантските костенурки, например, живеят до 188 години, така че за тях една година е едва 0.53% от живота им. Една година за гренландската акула, която живее до 392 години, е само един миг – 0.26% от житейския й път. А някои представители на флората и фауната са наоколо от много по-дълго време. Вид миди живеят до 507 години; най-старият вид бор е на 5 067 години, а вид водорасли живеят по северното Средиземноморие от 200 000 години! За тях една година е нищо – съответно 0.2, 0.02 и 0.0005 процента от живота. В сравнение с водораслите, най-дълго живелият човек, с нейните 122 години, не изглежда толкова впечатляващо.

Добре е да не забравяме, че времето е относително понятие, както би се съгласил и големия Айнщайн. От нас зависи да го направим значимо.