Колко вредни са пестицидите за пчелите?

Еколози се опасяват, че пестицидите също така унищожават и полезните за насажденията насекоми.

От години се смята, че вид пестициди, каквито са неникотиноидите, вредят на пчелите. Тези химикали, които фермерите използват за защита от насекоми, са сред най-разпространените за справяне с вредителите. Пчелите изчезват, за което учените обвиняват пестицидите. Това е огромен проблем, тъй като пчелите играят основна роля при опрашването. Според икономическите показатели, медоносните пчели носят 15 милиарда долара годишно в САЩ, а дивите пчели – още 9 милиарда.

Вече са налице резултатите от проучване, отнело 18 години, което разглежда ефекта на неоникотиноидите върху пчелите. Проучването разглежда 62 различни вида пчели в Англия. Това е важно, тъй като едва три вида пчели се отглеждат от пчеларите, като според експерти, в Англия има над 250 вида пчели, а в САЩ – над 4 000.

Проучването обхваща последните 18 години, включително и 2002 година, когато започват да се използват неоникотиноиди. Така учените могат да определят как са живели пчелите преди и след въвеждане на тези препарати в употреба.

Тези препарати се използват предимно при рапица, която през двата месеца на цъфтеж обагря полетата в ярко жълто. Някои пчели харесват цветовете, други – не. За тези, обичащи рапица, учените установяват, че популацията им е намаляла с една пета след въвеждането на пестицидите.

Пестицидите сами по себе си не са способни да унищожат напълно пчелния вид. Но с глобалното затопляне и промяната в климата, начина, по който използваме земята и с какви растения се хранят пчелите, както и паразити и заболявания, и пчелните семейства са наистина в опасност.

Учените припомнят, че изхода не е пълна забрана на пестицидите, и не може с цел да се спасят пчелите да бъде разрушено всичко друго. Но агенциите за защита на околната среда вече работят по програми за контролиране на употребата на препарати.

Проучването не представлява някакъв „златен стандарт“, тъй като не е извършено в условия на строго контролирани условия. Но все пак дава информация, която до момента не е съществувала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *