Подобни публ.2 Коментара

 1. Евгени Авгеринов

  Здравейте 🙂 ,

  Винаги съм се питал – какво точно е: „При наличието на наблюдател?“ – човешко око, фотоклетка, измервателен уред или друго, и защо точно евентуалната роля на съзнанието (наблюдателя) в разрушаването на квантова вълнова функция – съзнанието не е измервателен уред.
  Благодаря предварително за отговора.

 2. Свежа Наука

  Всяко измерване или засичане на елементарна частица се констатира от наблюдател, който провежда експеримента. Два детектора могат да бъдат така разположени, че измерванията им в определени случаи да си противоречат. Тогава идва ролята на квантовата механика и неопределеността. Ако говорим за елементарни частици като класически обекти, не можем да знаем тяхното местоположение; ако знаем местоположението им, не можем да знаем скоростта.

  Много учени вярват, че пропускаме някакво фундаментално свойство на материята, което може да обясни странното поведение на частиците. Елементарните частици изглежда са по-скоро кумулативно проявление на нещо всеобхватно, което неслучайно съвпада с тяхната вълнова функция. Не е изключено взаимодействията от трептенията в определена тъкан (среда, или граница между две среди) да създават геометрични статични структури, с изключително сложни взаимовръзки, каквито може да са и елементарните частици.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.