Квантовата теория може да обясни хумора

„Първоначално не мислих, че имам нужда от мозъчна трансплантация, но после размислих.“

Правилото е, че ако обясните шегата, тя вече не е смешна. Но какво е хуморът? Защо намираме за смешни определени неща? И какво се случва на когнитивно ниво когато „схванем шегата?“ Хуморът е доста мистериозно явление. Кое прави смешни нещата които възприемаме за смешни? От много години различни школи по света се опитват да разберат и обяснят хумора, но без особен успех.

В съвместно проучване, Лиън Габора и Кристи Кити се опитват да разбият кода на тайната на хумора, и по-специално да открият когнитивния процес който предизвиква смях. Макар че мозъкът не е квантова машина, използвайки математическия модел на квантовата теория, и по-конкретно така наречения квантов формализъм, те се опитват да обяснят процесите на хумора в мозъка.

Според учените, повратната точка в една шега е момента, когато умът е принуден да възприеме две конкурентни интерпретации едновременно. Точно в този момент на бисоциация се ражда хуморът. Според Габора и Кити, тази бисоциация много наподобява квантовото състояние суперпозиция. При схващането на шегата, както при колапса на вълновата функция в квантовата механика, остава само едно от двете възможни обяснения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *