LHC откри нова частица по-тежка от протон

Големият адронен ускорител (LHC) отново направи това, което прави най-добре – да разбива частици материя в търсене на нови частици. И тази е голяма!

В CERN учените ускоряват снопове частици едни срещу други за да ги сблъскат. При този сблъсък се получава душ от различни производни частици, които биват анализирани от огромните детектори. Като знаят първоначалната енергия на експеримента, чрез сложни калкулации те успяват да анализират дори частици, които не успяват да достигнат детекторите. Така, чрез множество итерации на един определен сблъсък, учените откриват нова частица, четири пъти по-тежка от протон. Тя може да хвърли допълнително светлина върху разбиранията ни за това как материята поддържа своята цялостност.

Новооткритият барион е предвиден от стандартния модел, но никога не е засичан. Другите бариони, които всички добре познаваме, са протоните и неутроните. И ако се чудите, къде се е криел до сега този барион, като много други частици, той не се задържа дълго време в пространството. В действителност, учените не успяват да наблюдават новата частица директно, а косвено, чрез сложни калкулации на енергиите от сблъсъка и данните от детекторите.

Откритието има висока статистическа значимост от 7 сигма, което е повече от достатъчно за отваряне на шампанското. И ако сте заложили на стандартния модел на елементарните частици, вече сте на крачка по-близо до големия джакпот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *