Мозъкът – използваме и двете полукълба поравно

Толкова много книги и статии за лявото и дясното полукълбо на мозъка, а се оказва, че голяма част от тази информация е силно преувеличена и дори невярна.

Общо прието е че логиката, методичността и аналитичността са все качества присъщи за хора с доминантна лява хемисфера (мозъчно полукълбо), докато креативно и творческо мислене притежават личности с развита дясна хемисфера. Проблемът е, че науката никога не е потвърждавала това твърдение. Ново изследване на Университета в Юта, използва данни от анализите на 1 000 мозъка, без да бъдат открити доказателства за разделение на мозъчните полукълба. През целия курс на експеримента, всички участници, без съмнение, използват всяка част от мозъка си.

Според Д-р Джеф Андерсън изследването показва, че в зависимост от работата, с която е натоварен мозъкът, може да се наблюдава асиметрична активност – това учените наричат хемисферна латерализация. Например речта е по-силно изразена в лявата хемисфера на повечето десничари. В никакъв случай това не означава, че великите писатели и автори имат по-силно развита лява хемисфера, или че използват лявото си мозъчно полукълбо повече от дясното, нито пък означава, че в него има повече неврони и нервни връзки.

„Определено логиката не се изразява само в лявото полукълбо, същото важи и за креативността – не използва повече дясното полукълбо от лявото.“ – споделя впечатленията си Д-р Андерсън.

Докато екипът на Адерсън сканира мозъците на участници на възраст между 7 и 29 години, те отбелязват активността в 7 000 различни участъка, както и във връзките между тях. Откриват невронни магистрали свързващи силно активните зони и в двете полукълба.

„Просто не намираме този митичен модел, където лявото полукълбо е по-добре свързано с тялото или по-активно от дясното.“ – Джарет Нелсън, студен при Д-р Андерсън и автор на статия за новото изследване.

Митът за дясната или лявата хемисфера идва от нобеловият лауреат Роджър Спери, който провежда своите експерименти през 60-те години. Той изследва мозъците на пациенти с епилепсия, подложени на мозъчна операция за прекъсване връзката между двете полукълба – прерязване на структура наречена корпус колосум (мазолестото тяло). Тъй като мазолестото тяло свързва лявата и дясна хемисфера на мозъка, прекъсването на връзката възпрепятства комуникацията помежду им.

Както Спери, така и други изследователи, провеждат множество интересни експерименти за да определят, коя част на мозъка се активира при говорене или рисуване. Известни психолози интусиасти използват данните от изследването за да прокарат идеята за лявата срещу дясна индивидуалност на мозъка. С това те опитват да обяснят множество качества на индивида и да допълнят пролуките в теориите си.

„Обществото на невробиолозите никога не е приемало идеята. А сега дори имаме мозъчните данни на 1 000 участници, които не показват никаква следа на доминация на полукълбата.“ – Д-р Андерсън

Андерсън споделя още, че намеренията му не са разбиване на митове. Идеята на проучването е да помогне за по-добро разбиране на латерализация в мозъка, което ще допринесе за създаването на по-ефективни лечения за болести като шизофрения, аутизъм, и синдрома на Даун – при тези състояния двете полукълба имат типична асинхронна дейност.

Тъй че, спокойно може да забравите тестовете определящи доминантната ви хемисфера. Използвате целият си мозък, бъдете сигурни! А това дали служите с лявата или дясната си ръка в ежедневието, не ви определя като заклет художник или математик. Може да бъдете каквито пожелаете!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *