Любопитни факти за пространство-времето

Определението за пространство-време гласи следното: „Пространство-време е физически и математически модел, който комбинира пространството и времето в единен пространствено-времеви континиум. В съответствие с теорията на относителността, Вселената има 3 пространствени и едно времево измерение.“ Специалната връзка между двата компонента – време и пространство, често се явяват трудна за разбиране концепция.

По-долу сме подбрали няколко интересни следствия от специалните взаимоотношения на времето и пространството, които е добре да знаете.

  • Времето преминава по-бавно в околоземна орбита, отколкото на повърхността на Земята. Това означава, че астронавтите се завръщат от космоса малко по-млади.
  • Вселената се разширява от 13.7 милиарда години, което създава космически хоризонт. Светлината от обекти на разстояние повече от 12 милиарда светлинни години, все още не може да достигне Земята.
  • Най-краткият момент във времето се определя от константата на Планк и представлява времето, което отнема на един фотон да пропътува дължината на Планк – 5.391 06(32) × 10−44 s.
  • Материята огъва пространство-времето. Общата относителност обяснява, че при преминаването на обект през гравитационно поле, като при ‘прелитане’ покрай Земята, неговата скорост се забавя.
  • Вояджър 1 на NASA е на края на нашата слънчева система. Апаратът се намира на 19 милиарда километра от Земята и на радио сигналът му отнема повече от 16 часа за да достигне до Земята.
  • Времето не винаги е съществувало. Теорията за относителността предполага, че преди Големия взрив – преди 13.74 милиарда години, времето и пространството не са съществували.
  • Атомните часовници са най-прецизните часовници създавани някога. С тяхна помощ можем да разделим секундата на милиарди отделни моменти. За еталон, простичко казано, продължителността на секундата се счита за 9.192 631 770 GHz от осцилацията на цезиевия атом.
  • За Вселената понятията минало, настояще и бъдеще не съществуват. Според Специалната теория на относителността няма такова нещо като бъдеще или минало, времевите рамки на всеки са относителни, т.е. – съпоставими една спрямо друга. Времето е натрапчива илюзия.
  1. Написаното в тази статия е грешно. Истината е съвсем друга.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *