Любопитни факти за Никола Тесла

Какво знаете за Никола Тесла?

Никола Тесла е известен с великите си открития и големият принос за модерния свят. Днес, на 10 юли, се навършват 158 години от раждането на великият ум. Въпреки че под името му стоят 112 патентни документа в САЩ, известният учен умира на 86 години в самота и нищета на, 7 януари 1943.

Чудатият му характер в комбинация с някои налудничави идеи, като създаване на оръжие с ускорени частици, или така известния „лъч на смъртта“ [death ray], придават на учения репутацията на смесица от „креативна личност“ и „луд гений“. И докато мнозинството го приемат за истинският баща на електричеството, други свързват името на Тесла по-скоро със странностите му, отколкото с постиженията. Независимо от това Тесла със сигурност си остава един велик учен, допринесъл с много за светът в който живеем днес.

Някои странни и любопитни факти за Никола Тесла:

 • Като дете Тесла получавал странни реакции към някои плодове, предмети, а дори и към хора. Не можел да яде праскови – причинявали му треска, а ако видел лист хартия във вода усещал лош вкус в устата си.
 • Бащата на великия Тесла искал синът му да стане духовник и не му разрешавал да се запише в Политехнически институт. След като разбрал, Никола се разболява. В последствие бащата склонява да остави сина си да следва собствената си съдба в името на здравето му. Никола Тесла успява да се възстанови, но след тази случка започва да вижда странни неща.
 • Когато се хранел в ресторанти, винаги си поръчвал много кърпички, с които доста усърдно почиствал приборите си; когато отсядал в хотел, избягвал стаите чийто номер се дели на три.
 • Никола Тесла имал известен проблем и със самотата. Въпреки че имал приятели, един от които е Марк Твен, отношенията му с жените били доста странни – не обичал да ги докосва, дори да се ръкува с тях, макар че бил доста желан и ухажван от дами от висока класа.
 • Ученият бил вегетарианец, но в последствие ограничил приема на храна до мляко, мед, хляб и сокове от плодове. По късно развива силна фобия от микроби и се хранил само с преварена храна.
 • Спял много рядко и твърдял, че никога не му било необходимо да спи повече от 2 часа. Той споделил, че веднъж работил 48 часа без никаква почивка. Сър Исак Нютон също спял малко – по 3-4 часа на ден.
 • Никола Тесла твърдял, че знанията се изсипват в главата му докато се намира в просъница – чертежи, схеми, странни машини, а той само трябвало да ги построи.
 • Имал невероятно силна фотографска памет, бил способен да запомни цяла книга.
 • В по-късен етап от живота си Тесла прекарвал доста време по парковете в Ню Йорк, грижейки се за болни и ранени гълъби до пълното им оздравяване. Според доклад на PBS, докато Тесла живеел в хотел New Yorker карал готвача да прави специален микс от семена, който в последствие възнамерявал да направи комерсиален продукт.
 • Често разтривал пръстите на краката си – според него това му помагало за стимулиране на мисълта и мозъчните клетки.
 • Последното десетилетие от живота си Тесла прекарва в хотел New Yorker, където и умира на 7 януари 1943-а в стая 3327. След медицински преглед е направена смъртна маска на лицето му, която днес е изложена на показ в музея Никола тесла, Белград, Сърбия.

След като Тесла умира, всичките му записки са иззети от ФБР и много от разработките на учения остават неизвестни.