Магнитното поле на Земята се движи на запад и никой не знае защо

В продължение на около 400 години хората наблюдават и измерват магнитното поле на Земята, но незнайно защо, то се предвижва бавно на запад. Сега една нова хипотеза предполага, че странни вълни във външното ядро на Земята могат да са причина за това отклонение.

Бавните вълни, наречени вълни на Росби, възникват във въртящи се течности. Те са известни също като „планетарни вълни“ и се срещат в различни големи ротационни тела, включително на Земята в океаните и атмосферата, както и на Юпитер и слънцето. Външното ядро на Земята също е въртящ се флуид, което означава, че вълните на Росби циркулират и в него. Докато океанските и атмосферни вълни на Росби имат граници, които се придвижват на запад срещу ротацията на Земята на изток, вълните на Росби в сърцевината са „малко като обърнати наопаки атмосферните вълни на Росби“, казва О. П. Бардсли, докторант в университета в Кеймбридж в Англия, автор на ново изследване върху хипотезата за вълните на Росби.

Ротационни сили

Ротацията на желязното ядро на Земята създава геомагнитното поле на планетата. Геомагнитното поле на свой ред защитава планетата от слънчевата радиация, което го прави важно за живота на Земята. Без него повърхността на планетата ще бъде бомбардирана от заредени частици, идващи от слънцето, които в крайна сметка ще разпилеят атмосферата на Земята. Докато се опитва да разбере вълните, разпространяващи се в ядрото на Земята, Бардсли осъзнава, че някои от тези вълни могат да обяснят една от мистериите на магнитното поле на планетата. През последните четири века учените са направили измервания на магнитната деклинация – разликата между истинския север и точката, към която сочи иглата на компаса.

„През тези четири века аномалиите, разкрити от тези измервания на деклинацията, показват тенденция да се движат на запад,“ обяснява Бардсли. „Изместването за запад се проявява предимно като поредица от петна над Атлантическия океан, близо до екватора, и те се придвижват с около 17 километра годишно.“

Изток – Запад

Теориите, които обясняват изместването, обикновено са фокусирани върху динамиката на външното ядро. Най-популярната хипотеза, е, че външното ядро има движение, подобна на потока на атмосферата, което се движи на запад и плъзга магнитното поле на Земята заедно с него. Проблемът обаче е, че няма особена причина за съществуването на това явление. Може би е разумно обяснение, но като се има предвид липсата на директни доказателства, не са изключени и други обяснения.

„Възможно е да има група от вълни, чиито гребени се придвижват на изток, но (голяма) част от енергията да се движи на запад“, обяснява Бардсли. „Нещо подобно може дори да се наблюдава и при водни вълни. Техните гребени обикновено се движат в посоката на движение на енергията, но не непременно и със същата скорост.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *