Силови упражнения за по-добра памет

Според ново изследване са необходими само 20 минутни усилени упражнения за да се засили дългосрочната памет.

Всеки знае, че културистите и изобщо спортистите не блестят с кой знае какъв ум. А и това не е тяхната специалност, не за това са учили. Оказва се, обаче, че именно хората, упражняващи силови спортове, помнят много по-добре от другите, като слон, както се казва. Дали обаче помненето е добра или лоша черта от характера, е друг въпрос.

Проучване, проведено от технологичния институт в Джорджия, САЩ, е открило, че елементарно натоварване със тежести увеличава дългосрочната памет на младежи с около десет процента.

Предишни изследвания са отчели факта, че упражненията могат да подпомогнат паметта, но повечето от тях се фокусират върху аеробиката и джогинга.

Това ново изследване наблюдава ефекта на само една сесия на щанги, два дни преди тест за памет. И за разлика от другите проучвания, учените помолили участниците да запомнят определена информация преди тренировките, а не след това. Това е в резултат на скорошни изследвания при животни, предполагащи, че подлагайки тялото на стрес след период на запаметяване би могло да помогне за създаването на дългосрочна памет.

За да научат повече за този процес при хората, учените тествали 23 здрави млади възрастни, като ги помолили да наблюдават серия от 90 случайни снимки, без да се налага да ги запомнят. След това всички доброволци седнали на лежанката. Половината не правили никакви упражнения, а другата половина вдигали тежести с крака 50 пъти с най-голямата тежест, която можели да издържат. Учените избрали именно тези упражнения поради незначителното им влияние и поради факта, че могат да се извършат дори и от хора, които не са в добра физическа форма, или не могат да тичат.

Два дни след това, на доброволците са показани оригиналните снимки, смесени с 90 нови, и се оказало, че тези, които са извършили упражненията, са разпознали 60 % от старите снимки, докато контролната група е отчела само 50 %.

„Нашето проучване показва, че хората не трябва да отделят кой знае колко време за да стимулират мозъка си.“ – казва Лиса Уайнберг, отговорна за изследването, в публикация.

В процеса на изследването също така са тествани физиологичните маркери на упражнявалата се група, като например индикаторите за стрес в слюнката им, кръвното им налягане и пулс. Заинтригуващо е, че тези, които са били най-стресирани от силовите упражнения след заучаването, са показали най-добри резултати при разпознаването на снимките. Това много помага на учените да разберат по-добре процеса, който помага да се „заключат“ завинаги спомените.

„Дори без скъпи скенери, нашите резултати ни дават идея за това кои участъци от мозъка може да са отговорни за тези подпомагани от упражнения спомени. Резултатите са обнадеждаващи, защото са в съответствие със съществуващите данни за областта от мозъка, която играе роля при предизвикани от стрес подобрени спомени, с помощта на упражнения.“ – споделя Одри Дюарт, участвала в проучването.

Екипът в момента се опитва да разбере как физическите упражнения могат да подобрят живота на възрастни хора, и хора с проблеми с паметта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *