Марс може да крие голямо подземно езеро с течна вода

Предполагаемото подземно езерото се простира на 20 километра дължина и се намира на около 1.5 километра от южната полярна шапка на Марс.

До сега сме научили, че в древността на Марс е имало течна вода в изобилие. Марсоходите откриха древни корита на реки, което доказва, че по повърхността на планетата някога е текло вода. Знаем също, че в момента на Червената планета има воден лед, и че на моменти по склоновете на кратерите извира вода, която се спуска по тях. Но сега учените смятат, че съществуват някои големи джобове с течна вода, недълбоко под повърхността на планетата.

Важно е да се отбележи, че въпросителните все още са много, но общо взето става въпрос за доказателства за подземно езеро. Не е същото като намирането на истинско езеро, но пак е нещо. За събирането на данните е използван инструмента MARSIS, на борда на Mars Express на ESA. Така учените са анализирали най-дебелата част от южната шапка на Червената планета.

Ако това подземно езеро действително съществува, водата трябва да е много богата на соли и минерали – разтвор от магнезий, калций и натрий, които присъстват в марсианските скали. Въпреки това, има много интересни последици за възможността за живот на Марс, тъй като на Земята в подобни условия се среща живот.

Изследването е направено само от един инструмент, така че е важно да бъде потвърдено, преди да започнем да се надяваме. При всички положения това звучи много обещаващо и е вълнуващо да се мисли за нови възможности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *